Csoma Botond: Cioloş şi Tudorache au luat-o pe arătură

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, susţine că preşedintele USR, Dacian Cioloş este "ignorant" în legătură cu tema modificării Constituţiei, iar afirmaţiile făcute de acesta, în context, cu privire la "iliberalism" sunt "bazaconii îngrozitoare".

"Din păcate, atât domnul Cioloş, cât şi domnul Tudorache au luat-o pe arătură şi vorbesc nişte prostii îngrozitoare. Mă refer la reacţia lor faţă de modificarea Constituţiei şi schimbarea formei de guvernământ. Vorbim aici de republică parlamentară, există iniţiativă în acest sens şi au spus nişte inepţii şi au luat-o rău pe arătură. Vreau să precizez din capul locului că în Uniunea Europeană, în 17 ţări membre, există această formă de guvernământ care se numeşte republică parlamentară, unde Parlamentul este instituţia fundamentală a democraţiei şi a formei de guvernământ. Aş aminti printre aceste ţări - domnul Cioloş poate verifica pe Google - Austria, Germania, Italia, Grecia, Polonia, Slovacia, Ungaria", a declarat Csoma Botond

Potrivit acestuia, o abordare ideologică în contextul unei discuţii despre republica parlamentară este "o dovadă de ignoranţă".

"Să vii cu o abordare prostească şi ideologică faţă de această formă de guvernământ, să spui că de fapt vrea să pună mâna pe putere o mână de oameni, şi vii cu chestiunea asta 'iliberală' - n-am înţeles în ce context a adus în context această chestiune ideologică, care n-are nici în clin nici în mânecă cu această formă de guvernământ care se numeşte republică parlamentară - este o dovadă de ignoranţă care vine din partea unor persoane care sunt membre în Parlamentul European şi ar trebui să cunoască ce forme de guvernământ funcţionează în Uniunea Europeană", a afirmat deputatul UDMR.

Parlamentarul UDMR consideră că forma cea mai potrivită de modificare a Constituţiei se poate discuta.

"În România avem acum o republică semiprezidenţială. Eu cred că, dacă facem o analiză şi nu mergem pe bazaconii de natură ideologică, atunci putem vedea că preşedintele României se bucură de o legitimitate imensă în urma votului direct. Însă acest vot direct şi această legitimitate politică imensă nu se află în echilibru cu atribuţiile pe care le are preşedintele. El are atribuţii în zona executivă numai în politica externă şi în politica de apărare şi desemnează candidatul la funcţia de prim-ministru, dar nu poate revoca prin-ministrul care nu se află într-o relaţie de subordonare faţă de preşedintele României. Deci, în acest context, cred că putem trage concluzia că preşedintele are atribuţii mult mai restrânse decât legitimitatea politică de care dispune în urma votului direct", a explicat parlamentarul UDMR.

 

 

Te-ar putea interesa și: