Președintele României, Nicușor Dan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc luni, 30 iunie 2025, ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse cinci subiecte referitoare la:
- Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
- Forțele și mijloacele armate ale României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2026;
- Informare privind fenomenul evaziunii fiscale, ca amenințare și risc la adresa securității naționale;
- Informare privind situația creată ca urmare a inundării Salinei Praid. Implicații pentru comunitate și mediul înconjurător;
- Activitatea desfăşurată de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică în anul 2024 şi principalele obiective pentru anul 2025.
Ședința CSAȚ vine la scurt timp după ce președintele Nicușor Dan a fost prezent la summitul NATO de la Haga și la reuniunea Consiliului European de la Bruxells.
Este prima ședință CSAȚ din mandatul de președinte al lui Nicușor Dan, cât și prima pentru guvernul condus de Ilie Bolojan.
Pe lângă președinte și prim-ministru, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.
După câștigarea alegerilor, Nicușor Dan a spus că există discuții în acest moment dacă este nevoie de schimbarea Strategiei Naționale de Apărare pentru ca serviciile secrete să se poată implica în combaterea evaziunii fiscale.
Aflat la Vilnius, la summitul B9, Nicușor Dan a spus, în legătură cu problema evaziunii fiscale, că a vorbit inclusiv cu fostul premier interimar, Cătălin Predoiu, care a spus că „verifică dacă trebuie în Strategia Națională de Apărare să aducem o modificare astfel încât să concentrăm mai multe forțe ale statului pe combaterea acestui fenomen”.
„Noi acum suntem într-o situație în care trebuie să transmitem pieței financiare, investitorilor niște măsuri pentru a doua jumătate din 2025. Combaterea marii evaziuni… Eu sunt optimist că o vom face, dar efectele ei se vor vedea în 2026”, a explicat Nicușor Dan.