Consilierii USR Cluj inițiază demersurile pentru construirea unei noi maternități în oraș

Consilierii USR au inițiat procedurile necesare pentru construirea unei nou maternități în Cluj. Adriana Cristian și Dr. Mihai Iepure au depus proiectele de hotărâri de Consiliu Județean și de Consiliu Local necesare acestui demers, potrivit unui comunicat de presă al USR Cluj.

Rapoartele anuale de statistică indică un trend crescător al nașterilor în Cluj, ceea ce va crește presiunea asupra sistemului medical. Aceste schimbări implică o nevoie acută pentru construirea unei maternități noi, la standardele medicale și europene actuale, care să asigure condiții optime de lucru pentru personalul medical, pentru ca mamele și nou-născuții să beneficieze de servicii medicale adecvate, arată comunicatul.

Președintele USR Cluj, Oana Murariu, și Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, au susținut alături de consilierii USR nevoia înnoirii infrastructurii de sănătate, obiectiv inclus de USR în PNRR.

Vlad Voiculescu
 a atras atenția asupra stării actuale a sistemului de sănătate și a problemelor cu care se confruntă: „Vedem că România se împarte în România specialilor, a oamenilor cu foarte mulți bani și relații, și ceilalți. Cei care trebuie să-și plătească o maternitate privată pentru a-și putea cumpăra un pic de decență și respect. Sistemul sanitar decade și este din ce în ce mai mult ca un sat fără câini. Este drăguț că avem un ONG care renovează maternitatea Stanca din Cluj, dar este trist când ne gândim că avem la dispoziție 2 miliarde de euro alocați doar din PNRR disponibili pentru infrastructura sanitară".

Oana Murariu
 a atras atenția că USR a inițiat multe proiecte locale și naționale care au ca scop îmbunătățirea serviciilor medicale, că fondurile necesare există, dar că este nevoie de voință politică și de management eficient.

“Cele două maternități care funcționează în prezent în Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani. Dată fiind vechimea, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce afectează buna desfășurare a actului medical de înaltă performanță, crescând astfel riscul apariției infecțiilor asociate asistenței medicale”, susțin Consilierii USR Cluj.

Te-ar putea interesa și: