Ce măsuri ia Guvernul în privinţa variantei Omicron şi când vor intra în vigoare?

Autorităţile au anunţat o serie de măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron în România.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 6 decembrie 2021, Hotărârea numărul 111 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România valabile în perioada 10.12.2021 ora 00:00 - 08.01.2022 ora 24:00.

Românii și cetățenii europeni care vin din țări din afara UE trebuie să aibă un test negativ PCR pentru COVID-19, făcut cu 48 de ore înainte. Măsura este valabilă și pentru cei vaccinați. Persoanele nevaccinate intră în carantină pentru 10 zile.

Cetățenii europeni care vin din state UE vor prezenta certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care vin din state UE aflate în zona roșie de risc epidemiologic vor fi carantinate 14 zile.

CNSU va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora, potrivit comunicatului.

HOTĂRÂREA nr. 111 din 06.12.2021 poate fi descărcată AICI.

Te-ar putea interesa și: