Boc, la Napoca Live: "România trebuie să fie pregătită să ceară sancţionarea Austriei de către Comisia Europeană. De când Austria e mai presus de lege în Europa?"

Cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat la București, la începutul lunii martie, la Congresul Partidului Popular European, a transmis, după întâlnirea cu Klaus Iohannis, un nou mesaj tranșant pentru România pe reţeaua sa socială X (Twitter): „Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”.

„Am vorbit foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen”, a spus Nehammer, făcând referire la întâlnirea cu Președintele român Klaus Iohannis. În discursul său de la Congresul Partidului Popularilor Europeni, Karl Nehammer a declarat că UE trebuie să ia în serios graniţele externe şi să ofere asistenţă la graniţă. „Avem nevoie de proceduri de azil rapid implementate şi să ne asigurăm că cei care se află ilegal pe teritoriul UE sunt repatriaţi”, a spus el, potrivit News.ro.

Însă, Karl Nehammer nu a făcut în discursul său nicio referire cu privire la admiterea României în spaţiul Schengen, deși delegația Austriei nu a votat împotrivă cu privire la manifestul PPE în care a fost menționată aderarea României și Bulgariei de îndată, cu toate granițele.

Într-o emisiune de la Napoca Live, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că “România trebuie să fie pregătită să ceară sancţionarea Austriei de către Comisia Europeană”.

“Până la urmă omul acesta cu două feţe va trebui să înţeleagă şi va înţelege. A fost surprinzător că după toată campania pe care a făcut-o că merge el la Bucureşti şi votează el împotriva manifestului Partidului Popular European care conţinea şi conţine ideea aderării imediate a României şi Bulgariei la Schengen şi cum se va opune el şi cum se va lua de gât. Vreau să ştiţi că la vot s-a abţinut. Nu a votat nimeni împotriva. Toţi, inclusiv Partidul domnului din Austria. Pe alte plaltforme de social media este foarte războinic. E clar că el îşi face jocul politic. Sacrifică o ţară întreagă pentru interesul pe care îl are. Acest lucru nu se mai poate continua. România trebuie să fie pregătită să ceară sancţionarea Austriei de către Comisia Europeană, pentru că se opune aderării statelor UE şi a drepturilor ţărilor membre ale UE. Se discută şi despre o despăgubire pe care România ar putea să o primească. Şi într-un stat de drept când cineva abuzează de un drept este dat în judecată şi plăteşte despăgubiri. E ca un drept pe care îl ai să fii membru a UE, să votezi, să beneficiezi”, a declarat Boc.

Primarul Clujului a precizat că “Austria nu e mai presus de legea din Europa”. Emil Boc a declarat că este convins că România îşi va utiliza toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a rezolva problema aderării în spaţiul Schengen.

“Abuzul acesta de drept trebuie să fie sancţionat, nu se mai poate. De când Austria e mai presus de lege în Europa? De când face jocurile după bunul ei plac? Dacă are un argument legal să îl spună. S-a demonstrat că nu există. Nu există un argument legal pentru a împiedica intrarea României în Schengen. Austria nu ar trebui să îşi bată joc de cetăţenii români şi în primul rând să îşi bată joc de cei 4 milioane de români, mulţi dintre ei contribuind la PIB-ul Austriei. O dată când vin si ei acasă de Crăciun, de Paşte sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile la frontiere. Nu se mai poate aşa ceva. Trebuie pus punct. Eu sunt convins că România îşi va utiliza toate instrumentele pe care le are la dispoziţie”, a declarat Boc, la o emisiune de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureşan. VEZI AICI EMISIUNEA.

Te-ar putea interesa și: