Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie. În ciuda raportului favorabil și al recomandării Comisiei Europene, Olanda rămâne principalul obstacol. În ultima perioadă au existat declarații contradictorii ale unor oficiali din Austria.
Preşedintele Comisiei COTER a CoR şi Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a participat, săptămâna aceasta, la o întalnire cu delegația Olandei la Comitetul European al Regiunilor. Acolo au avut loc discuţii despre accesul României în Schengen.
“E important ca în aceste momente să facem ceea ce putem pentru a explica exact ceea ce este România. Politicienii sunt atenţi la vocea opiniei publice. Mesajul nostru a fost în primul rând de a discuta în opinia publică olandeză despre adevărata valoare a României. Mulţi nu ştiau că Olanda este cel mai important investitor din România. Am lămurit aspecte legate de ruta de vest a Balcanilor cu privire la migraţia legală. Toate condiţiile din tratat sunt îndeplinite. Colegii şi partenerii olandezi au spus că ei susţin aderarea României la Schengen. Vor face demersurile politice în partidele lor, pentru că va fi un vot. România nu îşi cerşeşte locul, doar solicită pe bună dreptate să intre. Avem şanse mari să avem un vot pozitiv la intrarea în Schengen”, a declarat Boc, la ZIUA LIVE.
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.
Vicecancelarul austriac Werner Kogler a declarat, săptămâna trecută, că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după declarațiile făcute anterior de cancelarul Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner care au dat de înțeles că Austria se opune aderării. „Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler, potrivit cotidianului austriac Kurier. Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a mers la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre aderarea României la Schengen, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul austriac, scrie Digi24.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Riga, că dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.