Ambasadoarea Suediei: În România sunt prea puţine femei în Parlament, în Guvern şi în partidele politice

În România sunt prea puţine femei în Parlament, în Guvern şi în partidele politice, a afirmat, marţi, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden.

"În cei câţiva ani de când sunt în România am observat că româncele poartă pe umeri mare parte din povara societăţii. Se ocupă de majoritatea serviciilor în ţară, inclusiv în propriile case. Dar în ceea ce priveşte contribuţia lor la direcţia pe care să o ia această ţară, schimbarea legislaţiei, sunt prea puţine femei în Parlament, în Guvern şi în partidele politice. Ştiţi că anul viitor sunt patru tururi de alegeri în România, credem că acum este momentul pentru partidele politice să se asigure că au destule femei pe liste şi care să fie incluse în viitorul Executiv. Există deja propuneri legislative în acest sens şi le doresc succes să devină realitate în timp util, până la alegeri", a spus aceasta.

Hyden a afirmat că în ţara sa "egalitatea de gen începe acasă".

"În Suedia se predă educaţie sexuală în şcoli şi acest lucru face tinerele mai puternice, deoarece dacă băieţii şi fetele nu învaţă despre corpurile lor, nu vor putea să evite sarcinile la vârste tinere. Iar o sarcină la vârstă foarte mică va afecta dramatic alegerile de viaţă ale tinerei femei, în mod diferit faţă de modul în care afectează tânărul tată. România este în continuare ţara cu cel mai mare de adolescente care sunt însărcinate", a punctat diplomatul.

La rândul său, ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, a apreciat că egalitatea de gen "este o chestiune de inteligenţă". "Suntem proşti dacă nu profităm de toate resursele societăţii", a adăugat el.

În ceea ce priveşte promovarea egalităţii, ambasadorul a susţinut că "scopul nu este înlocuirea unui sistem politic dominat de bărbaţi cu unul dominat de femei, nu e vorba de noi împotriva lor, a femeilor".

Şi comisarul european pentru egalitate Helena Dalli a vorbit despre eforturile la nivelul Uniunii Europene legate de egalitatea de gen.

"Toate femeile trebuie să aibă independenţă economică şi financiară. Trebuie să recunoaştem şi să valorizăm munca şi contribuţia femeilor şi să le oferim instrumentele pentru un echilibru între viaţa personală şi cea profesională (...) Salut investiţiile române în instituţii destinate îngrijirii copiilor şi astfel în imboldul de a ajuta femeile să aibă locuri de muncă, acest lucru fiind inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)", a arătat oficialul european.

Ea a arătat că "în România 46% dintre femei, în comparaţie cu 25% dintre bărbaţi, îngrijesc copii, persoane în vârstă sau persoane cu dizabilităţi din familie".

"O împărţire egală a responsabilităţilor ar ajuta bărbaţii şi femeile să aibă şanse egale de a lucra şi a evolua, fără a sacrifica viaţa de familie", a subliniat Helena Dalli.

Comisarul european a amintit că în prezent femeile câştigă în medie cu 30% mai puţin pe oră decât bărbaţii şi este probabil să aibă locuri de muncă plătite mai puţin.

În ceea ce priveşte situaţia din România, ea a remarcat, de asemenea, rata mare de sarcini la adolescente, care "propagă mediul de sărăcie", dar şi discriminarea persoanelor rome, atât în ceea ce priveşte etnia, cât şi genul.

Vorbind de reprezentarea de gen în politică, ea a menţionat nevoia existenţei unor mecanisme pentru a promova femeile.

"Vor fi discursuri mâine, vorbitorii vor sublinia numărul mic de femei în politică. Îi încurajăm să se ridice la nivelul discursurilor", a arătat ea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că "nu poate exista pace fără egalitate".

"Unul dintre motivele pentru care am ezitat să accept această onorabilă responsabilitate de a fi purtătorul de cuvânt al Guvernului era faptul că, nefiind de gen feminin, contribuiam cumva la acest dezechilibru care trebuie să fie schimbat", a mărturisit el.

Cărbunaru a afirmat că există în Executiv un angajament privind egalitatea de gen.

"Trebuie să vă asigur că la nivelul Guvernului - chiar dacă avem doar două doamne ministru, practic cota noastră de gen s-a dublat după schimbarea de la ministerul Educaţiei - este loc de mai bine şi puteţi conta pe determinarea primului ministru"
, a spus Dan Cărbunaru.

Te-ar putea interesa și: