Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) şi-a deschis porţile miercuri, până la sfârşitul acestei săptămâni urmând să găzduiască 60 de evenimente, dintre care 47 de lansări de carte, fiind invitate 116 personalităţi din domeniul culturii.
"Particularitatea, de data aceasta, este că sunt cele mai multe evenimente din istoria festivalului. Sunt 60 de evenimente. Şi sunt cei mai mulţi invitaţi, peste 116. Cred că aceasta este particularitatea lui de anul acesta, pentru că am vrut să fie un pic altfel, nu ca număr, ci ca mod în care evenimentele se întâmplă. Am vorbit aproape cu fiecare invitat să punem accentul pe eveniment, pe ceea ce dorim noi prin FICT, să transmită că nu-i o problemă atât de gravă în România faptul că nu se citeşte, ci că împreună putem să-i ajutăm să citească", a declarat, pentru AGERPRES, directorul FICT, scriitorul Gabriel Bota.
Conform organizatorilor, printre momentele cheie ale ediţiei din acest an se numără conferinţa "Meseria de editor azi", care va fi susţinută de Irina Petraş, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Evenimentul marchează 10 ani de FICT şi 10 ani de activitate a Editurii Şcoala Ardeleană. Tot atunci va avea loc lansarea volumului "Cartea cărţilor copilăriei", coordonat de Irina Petraş.
De asemenea, Ioan Pintea va susţine conferinţa "Biblioteca-Tezaur - Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu din Bistriţa", urmată de lansarea unei ediţii anastatice a romanului "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale, îngrijită de Ioan Pintea şi George Ardeleanu. Vor participa invitaţi de renume precum Ioan Pintea, Ion Vartic şi Vasile G. Dâncu. Evenimentul include şi o expoziţie de Cărţi de Colecţie ale Editurii Şcoala Ardeleană.
Tot în cadrul întâlnirilor FICT va avea loc şi proiectul "Cartea în BOOKate", o discuţie deschisă cu elevii Clubului de Lectură Cartea în BOOKate de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" din Bistriţa.
Un alt eveniment va fi dialogul despre starea literaturii române contemporane cu scriitorii Mihaela Buruiană, Marian Coman şi Goran Mrakic, într-un eveniment organizat în parteneriat cu Editura Nemira, iar invitatul special al FICT 2024, Daniele Dell'Agnola (Elveţia), îşi va lansa cartea "Luna din cufăr" (Editura Şcoala Ardeleană), în prezenţa protagonistei romanului, Iolanda Giovanoli, care are vârsta de 84 de ani.