Recent restaurat, Castelul Bánffy din Răscruci a devenit o adevărată atracție pentru turiști

 

În perioada 3 – 10 iunie a.c., Consiliul Județean Cluj a organizat Săptămâna Porților Deschise la Castelul Bánffy din Răscruci, ocazie cu care a asigurat tuturor persoanelor interesate posibilitatea de a vizita gratuit acest renumit monument istoric, obiectiv de patrimoniu aflat în proprietatea județului Cluj.

Astfel, pe parcursul celor opt zile, nu mai puțin de 4911 vizitatori au trecut pragul castelului și au admirat această veritabilă perlă arhitecturală, cei mai mulți dintre aceștia fiind înregistrați duminică, 9 iunie, respectiv 1561.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Ne bucură în mod deosebit reacția miilor de clujeni și turiști care au vizitat castelul în aceste zile și care s-au declarat mai mult decât impresionați de calitatea lucrărilor, de atenția acordată tuturor detaliilor și de efortul depus pentru a-l readuce cât mai aproape de forma sa inițială. Castelul din Răscruci are o importanță istorică și culturală deosebită pentru întreaga zonă a Transilvaniei. Am modernizat obiectivul cu scopul de a îl reda comunității, în toată splendoarea sa de odinioară, de a impulsiona turismul și, implicit, pentru a contribui la o și mai accelerată dezvoltare a acestei părți a  județului.”

Reamintim, în acest context, faptul că în urma lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare derulate de Consiliul Județean Cluj prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, Castelul Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

De asemenea, a fost restaurat și parcul castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori și au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Te-ar putea interesa și: