Opera clujeană celebrează ”Anul Puccini” cu premiera operei Boema

 

Opera Națională Română Cluj-Napoca va prezenta în 24 și 29  noiembrie, PREMIERA operei BOEMA de Giacomo Puccini, un spectacol dedicat celebrării Anului Puccini ce marchează un secol de la trecerea în eternitate a marelui compozitor. Una dintre cele mai iubite opere din repertoriului universal, „La Bohème” este o lucrare ce a reușit să cucerească inimile spectatorilor din întreaga lume prin sinceritate, emoție și frumusețe nemuritoare. Montarea clujeană promite două reprezentații ce vor cuceri publicul atât prin intensitatea și dramatismul lor, cât și prin distribuțiile de excepție, din care fac parte soliștii invitați de renume internațional, prezenți pe marile scene ale lumii, precum sopranele Anita Hartig și Elizaveta Ulakhovich și tenorul Stephen Costello. Fiecare reprezentație va titra o distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice ale emoționantei povești într-un decor spectaculos.

Utilizând un limbaj muzical complex, compozitorul Giacomo Puccini transpune în cadrul operei „La Bohème” povestea a patru prieteni – pictorul Marcello, poetul Rodolfo, muzicianul Schaunard și filosoful Colline – rămași nedespărțiți în ciuda vicisitudinilor întâmpinate, multe dintre ele generate de condițiile precare cotidiene. Sentimentul dragostei, combinat cu tandrețea și spiritul de sacrificiu care se manifestă în relația dintre Mimì și Rodolfo, sau cu gelozia, extravaganța în cazul cuplului Musetta-Marcello, dar și situațiile comice care îi au ca ,,protagoniști” pe Benoit – proprietarul mansardei sărăcăcioase unde locuiesc cei patru tineri – sau pe Alcindoro – bătrânelul caraghios, dar bogat, care îi ține companiei Musettei – sunt redate prin sonorități fermecătoare, melodii sugestive și o dinamică adaptată întocmai.

Cu o poveste despre dragoste, loialitate și prietenie adevărată, surprinsă în atmosfera fermecătoarea a Parisului în Ajunul Crăciunului, cea mai nouă producție a Operei române clujene promite două reprezentații ce ne vor aduce mai aproape de bucuriile și durerile oamenilor simpli. Visele tinerilor artiști - un poet, un pictor, un muzician și un filosof – își găsesc glas în iubire și prietenie, într-o poveste emoționantă despre fragilitatea vieții și curajul de a iubi dincolo de timp. Spectacolul va aduce pe scenă emoția și intensitatea poveștii printr-un decor impresionant, ce recreează cu fidelitate Parisul boem al secolului al XIX-lea, de la mansarda modestă a artiștilor la forfota plină de viață din Café Momus, oferind o experiență vizuală și artistică de neuitat.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi/Adrian Morar – Dirijori, Mihaela Sandu – Regizor, Dragoș Moldovan - Scenograf și Luca Attili (invitat) - Design Video, iar distribuțiile celor două spectacole titrează soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și invitați speciali: Mimì: Anita Hartig (invitată)/ Diana Ţugui,  Rodolfo, poet: Stephen Costello (invitat) / Hector Lopez, Marcello, pictor: Florin Estefan / Mihai Damian, Musetta: Elizaveta Ulakhovich (invitată)/ Manuela Barna-Ipate (invitată), Schaunard, muzician: Cristian Hodrea Sebastian Balaj, Colline, filosof: Corneliu Huțanu / Zoltan Molnar, Parpignol: Cezar Baltag (invitat) / Gelu Moldovan,  Benoit: Simonfi Sandor / Petre Burcă, Alcindoro: Petre Burcă / Simonfi Sandor, Sergentul: Alexandru Potopea, Vameșul: Tudor Demeter, Corul de copii Junior VIP - Dirijor: Anca Mona Mariaș, alături de Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj- Napoca.

Biletele sunt epuizate la ambele reprezentații, însă publicul este invitat să achiziționeze bilete la spectacolele din luna decembrie. Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro și din Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00, iar programul complet poate fi găsit pe site-ul operacluj.ro, precum și pe paginile oficiale de Facebook și Instagram.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat ființă la 18 septembrie 1919, şi până în prezent, pe scena Operei clujene au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate școlile şi stilurile.

Te-ar putea interesa și: