Evenimente de excepție la a X-a ediție a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania

 

A 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT) va aduce la Cluj-Napoca, în perioada 25-29 septembrie, 60 de evenimente, dintre care 47 de lansări de carte, precum şi 116 invitaţi din domeniul culturii.

"Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) îşi deschide porţile pentru a 10-a ediţie, marcând un deceniu de excelenţă în promovarea literaturii şi culturii. În perioada 25-29 septembrie, iubitorii de carte sunt invitaţi să participe la un program bogat în evenimente culturale, lansări de carte, conferinţe şi expoziţii, cu invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate. Concret, anul acesta vor avea loc 60 de evenimente, dintre care 47 sunt lansări de carte. De asemenea, clujenii (şi nu numai!) sunt aşteptaţi să participe la conferinţe, dezbateri şi să se întâlnească cu cei 4 invitaţi speciali. În total, la evenimentele FICT din acest an vor fi prezenţi 116 invitaţi", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de organizatori.

Potrivit sursei citate, printre momentele cheie ale ediţiei din acest an se numără conferinţa "Meseria de editor azi", care va fi susţinută de Irina Petraş, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Evenimentul marchează 10 ani de FICT şi 10 ani de activitate a Editurii Şcoala Ardeleană. Tot atunci va avea loc lansarea volumului "Cartea cărţilor copilăriei", coordonat de Irina Petraş.

De asemenea, Ioan Pintea va susţine conferinţa "Biblioteca-Tezaur - Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu din Bistriţa", urmată de lansarea unei ediţii anastatice a romanului "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale, îngrijită de Ioan Pintea şi George Ardeleanu. Vor participa invitaţi de renume precum Ioan Pintea, Ion Vartic şi Vasile G. Dâncu. Evenimentul include şi o expoziţie de Cărţi de Colecţie ale Editurii Şcoala Ardeleană.

Tot în cadrul întâlnirilor FICT va vea loc şi proiectul "Cartea în BOOKate", o discuţie deschisă cu elevii Clubului de Lectură Cartea în BOOKate de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" din Bistriţa.

Un alt eveniment va fi dialogul despre starea literaturii române contemporane cu scriitorii Mihaela Buruiană, Marian Coman şi Goran Mrakic, într-un eveniment organizat în parteneriat cu Editura Nemira.

Invitatul special al FICT 2024, Daniele Dell'Agnola (Elveţia), îşi va lansa cartea "Luna din cufăr" (Editura Şcoala Ardeleană), în prezenţa protagonistei romanului, Iolanda Giovanoli, care are vârsta de 84 de ani.

"Ediţia a 10-a este o celebrare a comunităţii noastre literare şi a celor 10 ani de tradiţie FICT. Ne bucurăm să avem alături invitaţi de prestigiu şi să oferim publicului evenimente inedite, de la lansări de carte importante, la activităţi interactive pentru copii", a declaat directorul FICT, Gabriel Bota, citat în comunicat.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susţine cultura română. În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea şi care au loc fie cu recurenţă fie ocazional, în funcţie de diferite nevoi culturale. 

Te-ar putea interesa și: