Directorul Casei de Cultură a Studenţilor “Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca, Flavius Milăşan, a fost invitatul unei emisiuni de la Napoca Live. Acesta a vorbit despre ce înseamnă cultura pentru tineri şi cum îi poate ajuta în formarea personalităţii.
“Rolul meu ca Director este acela de a menţine acest element de cultură dedicat studenţilor. Sunt 14 Case de Cultură a Studenţilor în ţară, dar ele au un profil unic. Tinerii, studenţii care vin din oraşele lor, care au urmat poate teatru sau folclor ei nu au alt spaţiu în care să se desfăşoare la nivel de amatori. Au doar Casele de Cultură a Studenţilor. Rolul acestor instituţii este unul foarte important, chiar crucial în viaţa de artist, pentru că reprezintă rampa de lansare de la amator la profesionist. Există mulţi artişti care au trecut prin Casa de Cultură a Studenţilor şi au ajuns mari, folclor, teatru. Maestrul Dumitru Fărcaş, Laurenţiu Hodorog, Sava Negrean Brudaşcu, Marius Ciprian Pop, Elena Mîndru”, a explicat Flavius Milăşan.
Cultura şi educaţia formează personalitatea unui om
“Cultura trebuie înţeleasă în sensul său propriu. Una este cultura comercială care se întâmplă în pieţe şi pe care o gustă toată lumea, alta este cultura instituţională. Este nevoie de sprijin în acest sens, pentru că alături de credinţă, tradiţii, reprezintă o parte din identitatea naţională. Cultura şi educaţia formează personalitatea unui om. Suntem la acelaşi nivel pe care îl aveam în 2019, în care sala este aproape zilnic cu evenimente, spectacole. Gândim o diversitate culturală. Nu ne putem axa doar pe folclor. Folclorul este prima noastră carte de vizită. Am adus piese de teatru, am creat calitate în actul cultural. Cultura se face cu dedicare şi mult suflet. Noi avem un rol în a educa şi a forma tinerii care intră în departamentele noastre”, a mai spus Directorul Casei de Cultură a Studenţilor, la Napoca Live.
“Casa de Cultură a Studenţilor, în zona Transilvaniei, se află printre instituţiile care găzduiesc, coordonează, organizează cele mai multe evenimente culturale”, a precizat Flavius Milăşan.“Reuşim să păstrăm instituţia la un nivel de apreciere nu doar în Cluj-Napoca, ci şi în Transilvania. La nivelul publicului consumator de cultură am depăşit 80.000 de participanţi în instituţie, la care se adaugă peste 30.000 de studenţi care beneficiază cu titlu gratuit de infrastructura noastră”, a mai precizat acesta.