Castelul Bánffy din Răscruci, restaurat. Tişe, la Napoca Live: Va fi obiectiv turistic. Acolo vor avea loc şi evenimente culturale

A fost restaurat Castelul Bánffy din Răscruci, a anunţat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, într-o emisiune de la Napoca Live. 

“Acest Castel Bánffy de la Răscruci, care se află la drumul principal în direcţia Cluj-Dej, în localitatea Răscruci, comuna Bonţida, este un castel construit într-un stil neoclasic şi undeva la începutul secolului 19. Era vechea reşedinţă de vară a nobililor din familia Bánffy. Familia Bánffy avea şi Castelul de la Bonţida. Bánffy din Răscruci a fost ţinut, modernizat, folosit ca reşedinţă în perioada în care familia Bánffy locuia acolo, a fost amenajat şi un lac şi a devenit şi casă de oaspeţi. Clădirea actuală a fost construită după modelul castelelor din Anglia. Au fost 10 ani în care s-a tot construit. Apoi Castelul a fost naţionalizat de către regimul de atunci, în perioada comunistă a fost o şcoală specială. Părea să fie un monument pe cale de dispariţie, totul se distrugea. Vă vom invita la finalul acestei luni să vedeţi ce lucrări de conservare şi restaurare au fost făcute. Au durat doi ani şi jumătate lucrările. Am găsit foarte greu firme specializate care să facă lucrările acolo. Fiind o clădire de patrimoniu cultural ne-am dorit ca arhitectura să fie menţinută. Am folosit bani europeni şi bani de la Consiliul Judeţenan”, a declarat Tişe.

Castelul va fi un obiectiv turistic, un centru cultural în care vor avea loc evenimente, a mai precizat Alin Tişe.

“Va fi obiectiv turistic şi va fi o parte a unui centru cultural pe care intenţionăm să-l gândim. Va fi folosit pentru evenimente culturale, personale. În jurul castelului există 4 hectare de pământ, cu un lac, grădină amenajată. Nu mai exista nimic acolo. Lacul nu mai exista. Castelul mergea spre o distrugere şi era păcat. Încercăm o creştere a potenţialului turistic, să adăugăm încă un obiectiv restaurat şi anume Ansamblul Monument Istoric Castel Bánffy din Răscruci. Încercăm să punem în valoare ansamblul prin includerea într-un circuit turistic prin sprijinirea dezvoltării de evenimente culturale. Pot intra până la 100-150 persoane în interior, are un subsol cu o cramă generoasă. Pot fi evenimente şi mai puţin numeroase. Încercăm să facem şi parcări generoase prin cumpărarea de teren. Va avea tot ce înseamnă funcţionarea unui castel”, a mai spus Preşedintele CJ Cluj, la Napoca Live.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ.

Sursa foto: Consiliul Judeţean Cluj

Te-ar putea interesa și: