125.000 de spectatori la TIFF în acest an

 

În cele 11 zile ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au fost înregistraţi 125.000 de spectatori care au participat la proiecţii de film şi la celelalte evenimente din cadrul festivalului.

"După 11 zile, care au marcat cea mai lungă ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (14 - 24 iunie, Cluj-Napoca), organizatorii anunţă cifrele evenimentului. În al 23-lea an de TIFF, care a debutat spectaculos în Piaţa Unirii, 125.000 de clujeni, turişti şi invitaţi au participat la evenimentele festivalului: sute de proiecţii de film, cine-concerte şi concerte, expoziţii, proiecţii speciale şi întâlniri cu cineaşti români şi internaţionali", se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de organizatorii TIFF.

Potrivit sursei citate, cinefilii au avut ocazia să cunoască vedete precum actriţa americană Jojo T. Gibbs (Dogman), actriţa germană Sibel Kekilli (Game of Thrones, Cu capul înainte), regizorul italian Daniele Luchetti (care a primit un Premiu Special, pentru contribuţia adusă la cinematografia mondială), dar şi actori şi regizori români, prezenţi în număr mare la Cluj-Napoca: Catrinel Dumitrescu (care a primit Premiul de Excelenţă), Bogdan Dumitrache, Horaţiu Mălăele, Stere Gulea, Emanuel Pârvu, Mara Bugarin, Rodica Lazăr, Andreea Vasile sau Nae Caranfil.

O apariţie surpriză a avut şi tenismenul Ilie Năstase, care a urmărit documentarul Nasty în Piaţa Unirii, alături de peste 2.500 de spectatori.

Creatoarea de modă Doina Levintza şi-a prezentat la Cluj-Napoca cea mai nouă expoziţie, 44 Women, creată în colaborare cu stilistul Ovidiu Buta.

De asemenea, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a urcat pe scena Galei de Închidere TIFF, unde i-a oferit lui Tudor Giurgiu (preşedintele TIFF) Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta Spectacolului".

"Este prima dată când sunt în România şi în Cluj. Este foarte frumos. Am văzut o mulţime de filme minunate şi m-a surprins publicul. Acest festival are un public superb. Oamenii sunt iubitori de film şi asta se simte în atmosfera festivalului", a declarat, conform comunicatului, la Gala de Închidere TIFF, actriţa Sibel Kekilli, membră a juriului Competiţiei Oficiale.

Un moment apreciat şi facilitat de TIFF a fost proiecţia meciului România - Belgia pe cel mai mare ecran din festival, în Piaţa Unirii. Opt mii de suporteri s-au strâns în piaţă, într-o atmosferă incredibilă.

"Printre filmele care au avut proiecţii sold out în cele mai mari spaţii ale festivalului se numără producţiile româneşti Moromeţii 3 (r. Stere Gulea), Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), fiecare urmărite de peste 3.000 de spectatori, Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), care a adunat 2.500 de spectatori, dar şi producţiile internaţionale Dogman (r. Luc Besson), 4.500 de spectatori, Forme de bunătate (r. Yorgos Lanthimos), Mai Decembrie (r. Tod Haynes), Bestia (r. Bertrand Bonello), Frate de-o vară (r. Joren Molter, câştigător al Premiului Publicului) sau filmul indian Fetele tot fete (r. Shuchi Talati), care a câştigat Trofeul Transilvania. Publicul a umplut sălile şi la serialele proiectate în secţiunea Va Urma: primul episod al serialului fenomen produs de MAX - Casa Dragonului, dar şi producţia românească Tovarăşu': facerea, gloria şi desfacerea unui dictator au fost urmărite de sute de spectatori", mai arată organizatorii.

Te-ar putea interesa și: