Tișe, la Napoca Live: “Clujul s-a dezvoltat foarte mult. Nu putem abandona lupta pentru bani europeni”

Banii europeni atrași pentru județul Cluj au fost foarte importanți, a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, într-o emisiune de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureșan. Tișe a explicat că județul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, pentru că a primit bani pe toate liniile.

“Cluj-Napoca are atuurile importante. În primul rând este un centru universitar puternic. Am avut o tradiție industrială a orașului care l-a transformat într-un hub imobiliar. De asemenea, am avut o cultură specifică întregii zone. Avem o infrastructură de transport bine conturată. Județul Cluj are o rețea școlară puternică. Suntem centru cultural și sportiv de referință. Avem rețele de apă de calitate cu bani mulți investiți. În anii care au trecut am avut o continuitate a proiectelor de dezvoltare și județul Cluj a putut să își permită un buget multianual, un buget clar de dezvoltare cu ținte precise și cu proiecte care au continuat dincolo de mandatele politice. Banii europeni atrași au fost foarte importanți. (…) Județul Cluj s-a dezvoltat foarte mult, pentru că au fost bani veniți pe toate liniile. (…) Am atras peste 1 miliard de euro pentru acest județ. Nu putem abandona lupta pentru bani europeni. Atât timp cât vor fi bani europeni rolul nostru ca manageri este acela de a găsi mai mulți bani pe care să nu îi rambursăm.

Cei mai mulți bani din bugetul din acest an se duc pe infrastructura rutieră, pe infrastructura în sănătate, pe managementul deșeurilor, pe infrastructura educațională, pe cultură, capacitate administrativă”, a declarat Președintele CJ Cluj.

Acesta a precizat că la Cluj nu mai există problema ca oamenii să acuze că se dau contracte cu dedicație pentru anumite proiecte de dezvoltare.

„În județul Cluj nu se mai pune problema să te acuze lumea că dai contracte cu dedicație. Avem o altă problemă. Noi avem situații în care repetăm licitația pentru că nu vine nimeni. Se întâmplă ca evaluarea proiectului în sine făcută de cei cu studiile de fezabilitate și proiectele tehnice să nu fie corectă. Să subfinanțeze proiectul pe considerentul că trebuie la prețul la cel mai mic. Și dacă faci licitație la prețul cel mai mic cu subevaluare firmele îți vor spune că nu vor putea face la acel preț, pentru că sunt nevoite apoi să fure la calitatea lucrărilor și atunci preferă să nu se înscrie. Pe lângă preț, la o licitație, trebuie să punctezi calitatea lucrărilor, siguranță, garanție. Prețul cel mai mic nu este o garanție că va fi cea mai bună. Am trecut la o altă fază. Am stabilit niște criterii clare”, a mai spus Tișe.

Președintele CJ Cluj a declarat că a avut de făcut o muncă dificilă în instituția publică pe care o conduce, pentru că a trebuit să convigă “toate forțele politice” că ceea ce a fost promis în campania electorală reprezintă nevoi ale județului.  

“Este o muncă dificilă. Avem și un paradox în ceea ce privește raporturile persoanelor alese versus persoane numite prin concurs. Vă dau un exemplu: Un primar sau un președinte de consiliu județean este ales de oameni prin vot fără să dea un examen pentru funcția respectivă. Dar el odată ce promite anumite lucruri intră într-o instituție publică în care funcționarii publici de acolo nu au nicio obligație politică electrorală, nu sunt ținuți de nicio promisiune și nu sunt legați de nicio performanță concretă. Ei funcționează în acea instuție de la 18 ani până la pensie dacă se poate. Politicianul este pus în următoarea situație: este pus în situația de a face ceea ce a promis și oamenii așteaptă de la el rezultate timp de 4 ani. De asemenea, este pus în situația de subordonare pe care o are cu un funcționarul public care nu ține cont de nicio promisiune, de niciun plan, de niciun timp. Pur și simplu are nevoie de stabilitate zi de zi. E un mare handicap, pentru că oamenii spun că îți pui în practică chestiunile politice. Tu în plan politic ai făcut promisiunile, nu în plan administrativ. Tu ai promis că vei face într-o competiție politică. Există funcționari pentru care nu contează promisiunile electorale și oamenii te judecă după performanța administrativă, deși tu ai făcut promisiuni ca om politic. Nu politizăm instituția publică, dar promisiunile făcute de un primar nu trebuie să se realizeze?

Primul lucru pe care am vrut să îl fac a fost să conving toate forțele politice, toate partidele, toți consilierii din CJ Cluj că aceste priorități pe care noi le-am promis în timpul campaniei sunt dincolo de activitatea politică, sunt nevoi ale acestui județ. În momentul în care toate forțele politice au ajuns la concluzia ca aceasta este ținta, am stabilit această continuitate, a venit de la sine susținerea tuturor. M-a ajutat pe mine foarte mult. Am trecut la partea a doua de a vedea din ce resurse și din ce eforturi vom putea atrage bani europeni și în cât timp putem implementa”, a mai transmis Tișe, la Napoca Live.

EMISIUNEA INTEGRALĂ AICI.