Se redeschide Muzeul Apei. A fost reabilitat şi reamenajat

Compania de Apă Someș, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, redeschide pentru vizitatori, luni, 20 februarie 2023, porțile Muzeului Apei „Leonida Truță”, ulterior reabilitării și reamenajării acestuia.

Cu această ocazie vor fi reluate și activitățile din cadrul Programului Educațional pentru copii și tineri pe teme de protecția surselor de apă și a mediului, care are „cartierul general” la Muzeu.

Accesul publicului este gratuit și se face în baza unei solicitări transmise pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numărul de telefon 0374-340.000, interior 1029. Vizitele se pot efectua în intervalul orar 08-17 (08-19 în perioada martie-septembrie).

Compania de Apă Someș S.A., operator regional de apă aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, va inaugura la aceeași locație și trei laboratoare pentru copii, unde se vor putea desfășura, sub îndrumarea personalului Companiei, activități aplicate legate de tema apei și a mediului.

La data de 14 octombrie 1992, Compania de Apă Someș S.A., pe atunci Regia Autonomă Judeţeană Apă-Canal Cluj, inaugura primul şi singurul Muzeu al Apei din România la acea dată, unul dintre puținele de acest gen din întreaga lume. Situat în comuna Florești, Muzeul a fost amenajat într-un cadru natural deosebit, în clădirea primei stații de pompare de la sursa subterană, pusă în funcțiune în anul 1898.

Din anul 2017, Compania de Apă Someș S.A. prin Muzeul Apei „Leonida Truță”, este co-inițiator și membru fondator al Rețelei Globale a Muzeelor de Apă, asociație internațională de profil care azi reunește peste 80 de Muzee ale apei de pe cinci continente și care este beneficiară a două Rezoluții de sprijin din partea UNESCO.

Scopul declarat al Rețelei – prescurtat WAMU-NET – a fost de „a restabili esențial o nouă relație între umanitate și apă, un nou sens al civilizației care să ne ajute să refacem legătura apei cu oamenii, în toate dimensiunile ei, inclusiv în cele sociale, culturale, artistice și spirituale”.