Primarul Emil Boc, la Napoca Live: ”Vom mări la 1.500 de lei plafonul până la care se asigură tratament stomatologic gratuit”

 

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, joi, la emisiunea Talkshow Direct, de la Napoca Live, despre politica de coeziune a Uniunii Europene, una ce se dorește o expresie a solidarității europene, prin care sunt reduse discrepanțele economice, sociale și teritoriale. În acest context, edilul s-a referit la proiecte aflate în derulare la Cluj-Napoca, proiecte realizate în comun cu firme prospere, în beneficiul unor categorii de populație cu venituri reduse.

O noutate anunțată de primarul Emil Boc o reprezintă intenția de a majora, de la 1.000 de lei cât este în prezent, la 1.500 de lei plafonul până la care se asigură tratament stomatologic gratuit persoanelor cu venituri mici.

”Omenirea n-a descoperit încă o formă de guvernământ mai bună decât democrația. S-au încercat toate, dictatură, forme de autotarism, cum este în Rusia, comunismul. Capitalismul, în forma democrației și a economiei de piață, așa cum o știm noi, este, se pare, singura soluție, fără a fi perfectă, de departe. Dar și capitalismul, dacă nu este reformat în concordanță cu timpurile pe care le trăim, pentru a corecta dezechilibrele și decalajele care apar, acestea pot pune probleme mari în funcționarea lui. Și, avem nevoie de această reechilibrare societală, ca și în comunitățile mici, cum spun și la Cluj, nimeni nu trebuie uitat și nimeni nu trebuie să fie abandonat.

Trebuie să-i sprijinim pe cei care produc prosperitate, pentru că înainte de a împărți ceva trebuie să produci, dar în egală măsură trebuie să fii atent la echilibrele din societate pentru ca toți să poată trăi împreună., asta înseamnă solidaritate. Și, la Cluj, asta încercăm să asigurăm o coerență a dezvoltării noastre în tot orașul, să ne asigurăm că nimeni nu este uitat, că nimeni nu este abandonat.

Chiar ieri am pus în dezbatere un proiect, poate părea unul mărunt dar care este în direcția a ceea ce spuneam, pentru mărirea plafonului de acordare a serviciilor de stomatologie gratuită persoanelor cu venituri reduse, pentru șomeri, pentru persoanele care în acest moment au venituri până în 1.500 de lei. În prezent, plafonul este de până în 1.000 de lei de persoană, dar de aici înainte vom merge până la 1.500 de lei, astfel încât mai mulți pensionari și alte persoane cu venituri reduse să poată intra în acest program gratuit, unde, în parteneriat cu Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF Cluj, Spitalul Clinic Județean, să continuăm ceea ce am început. Primăria pune la dispoziție materialele necesare, plus trei cabinete medicale pe care le asigurăm ca dotare și funcționare, iar medicii, împreună cu studenții, asigură partea care ține de intervenția și cea de tratamente stomatologice necesare. Și știm cât de costisitoare pot fi astfel de tratamente stomatologice, și nu este normal ca într-o societate democratică o parte importantă a populației să nu aibă acces la asemenea servicii. După cum e important să avem și alte tipuri de servicii minimale pe care să le oferim și care trebuie să se întâmple în fiecare zi. Și e vorba și de noi, ca primărie, dar și de firmele care produc prosperitate în oraș, de firmele care obțin beneficii într-o comunitate, acestea trebuie să întoarcă în societate o parte din ce produc. Această filosofie nu trebuie abandonată niciodată. Nu mai putem funcționa după legea junglei, și atunci noi cei de la primărie trebuie să fim acel facilitator, acel mediator din comunitate, în acest sens.

Un alt program pe care-l dezvoltăm în parteneriat cu firmele din IT este, de exemplu, Seniorii Digitali, prin care asigurăm pensionarilor posibilitatea să învețe tehnicile digitale, de la simpla plată online a taxelor și impozitelor locale, la navigarea pe internet, la modalitățile de comunicare online cu rudele, cu familia.

E extraordinar că aceste lucruri se întâmplă la Cluj, și le încurajăm. Trebuie ca această formă de responsabilitate corporatistă socială să fie făcută, spusă și apreciată”, a spus primarul Emil Boc, la Napoca Live.