Primăria Cluj cumpără încă patru toalete publice. Valoarea lor este de peste 225.000 de euro

Primăria Cluj-Napoca a semnat, la începutul anului, contractul pentru achiziţionarea a 4 toalete publice ecologice.

Potrivit caietului de sarcini publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea contractului, cu tot cu TVA, va fi de peste 225.000 de euro. 

Câștigătoarea licitaţiei a fost desemnată Comex Rom SRL, din Bucureşti, care a mai livrat astfel de toalete în București, Iași sau Sibiu.

În 2019, autorităţile din Cluj au mai cumpărat cinci astfel de toalete la preţuri asemănătoare, după un proiect propus de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă, unde cei care locuiesc Cluj puteau propune proiecte pentru oraş, iar cele mai votate erau prevăzute apoi pentru finanţare de la bugetul local.

Între timp, procesul de bugetare participativă a fost suspendat.

La vremea respectivă, toaletele cumpărate la bucată, fiecare cu peste 50.000 de euro, au stat aproape jumătate de an neracordate la utilităţi.

Toaletele automate sunt confecţionate din panouri de ciment armat cu fibră de sticlă, protejate cu vopsea antigraffiti, sunt prietenoase cu mediul, având un consum redus de energie electrică și de apă iar, în plus, se și curăță automat, fără a mai fi nevoie de personal auxiliar. Există posibilitatea ca cei care le folosesc să fie delectați și cu muzică iar toaletele au un buton SOS care permite deschiderea ușilor atunci când se întretupe alimentarea cu energie electrică. Toaletele pot fi monitorizate de la distanță pentru a se verifica dacă funcționează la parametri optimi și au sisteme automate. Vorbim despre sisteme pentru spălarea și dezinfectarea după fiecare utilizare a podelei de aluminiu, pentru aerisirea și odorizarea după fiecare utilizare, pentru spălarea, dezinfectarea și uscarea automată a vasului de toaletă, de detecție a înfundării vasului de toaletă, de siguranță, care previn începerea ciclului de spălare înainte de ieșirea utilizatorului din cabină,  de indicare a timpului de utilizare și presemnalizare optică și sonoră a ultimelor minute de utilizare, de uscare mâini și lavoar încastrat în perete cu distribuire automată de apă și săpun, de distribuire automată a hârtiei igienice.