Obligațiunile emise de CJ Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, debutează la Bursa de Valori București

Începând de astăzi, 18 ianuarie 2024, Consiliul Județean Cluj este prezent la Bursa de Valori București (BVB) cu prima sa emisiune de obligațiuni, transmit reprezentanții CJ Cluj, într-un comunicat de presă.

Listarea obligațiunilor Consiliului Județean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro.  Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro și dobândă variabilă (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadență în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Plasamentul privat a fost intermediat din consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank.

Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj: ”Sunetul clopoțelului tras astăzi este un sunet care înseamnă dinamică, înseamnă dezvoltare, înseamnă succes. Pentru că acestea înseamnă Clujul! Un județ în plină dezvoltare, cu proiecte în derulare, așezat pe drumul modernizării în toate domeniile – infrastructură mare, asistență medicală, învățământ, cultură, administrație. Obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, au debutat la BVB. Ne bucură că am reușit, alături de partenerii noștri, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Lansarea de astăzi va întări poziția de lider național în planul dezvoltării a Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, cultură, rețeaua de drumuri, extinderea canalizării și alimentării cu apă sau reciclarea deșeurilor”.

„Bursa de Valori București își reafirmă, astăzi, rolul de finanțare a dezvoltării României. Am demonstrat de-a lungul timpului că suntem un partener solid atât pentru companiile în căutare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor, cât și pentru instituțiile publice locale, cum ar fi consiliile județene sau primăriile, care doresc să implementeze pentru locuitorii săi proiecte care să schimbe în bine mediul în care trăiesc. Listarea obligațiunilor județului Cluj inaugurează anul bursier 2024, un an pe care ni-l dorim cel puțin la fel de bun ca anul 2023 pentru bursă. Vom continua să fim aproape de toți antreprenorii și instituțiile publice care doresc să își finanțeze proiecte semnificate în viitor. Felicitări Consiliului Județean Cluj pentru decizia luată și mult succes în implementarea proiectelor vizate”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanțării datoriei publice locale și cofinanțării unor obiective de investiții de interes public local ale Consiliului Județean Cluj. Obiectivele de investiții de interes public local vizează: modernizarea unor drumuri județene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă,  modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii dar și a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric Castelul Banffy.

Despre Bursa de Valori București

BVB, instituție fundamentală a pieței de capital, este singurul operator de piețe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piață din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde și Depozitarul Central, instituția responsabilă pentru operațiunile de registru și decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat ființă contrapartea centrală CCP.RO, instituție care va prelua funcția de compensare a tranzacțiilor cu valori mobiliare în România și care va contribui la relansarea pieței de produse derivate.

BVB administrează două piețe distincte, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acțiuni, obligațiuni, unități de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferință. La finalul 2023, pe ambele piețe ale BVB erau listate 371 de companii cu o capitalizare care a depășit 300 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din istorie. Indicele principal al pieței, BET, a încheiat anul 2023 cu un avans de aproape 32% și indicele BET-TR cu un avans de aproape 40% față de începutul lui 2023. Lichiditatea media zilnică în anul 2023, pentru toate instrumentele financiare a fost de 154 milioane de lei, o creștere cu 60% față de anul precedent și o valoare record. O valoare record în anul 2023 a fost și numărul investitorilor de retail care a ajuns la 168,000 la final de septembrie. Dinamica ultimilor ani demonstrează că BVB poate susține necesarul de capital pentru antreprenori și instituții ale statului. Eforturile BVB și ale stakeholderilor săi de modernizare și dezvoltare a pieței de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell în anul 2020. La finalul lunii octombrie 2023, 13 companii românești erau incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Mai multe informații pe www.bvb.ro.