Noutăți privind proiectul trenului metropolitan. Stații noi și licitație pentru vagoane

 

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a venit cu detalii suplimentare privind proiectul trenului metropolitan, despre licitațiile care vor avea loc pentru infrastructura trenului, dar și pentru achiziționarea vagoanelor care vor deservi traseul viitorului proiect.

„Am demarat procedura de licitație pentru realizarea infrastructurii trenului metropolitan în SEAP, în jurul datei de 12 mai 2025 vom vedea, după validarea ANAP, dacă mai trebuie ceva acte sau nu. Va fi o perioadă de 60 de zile, minim, pentru depunerea ofertelor. În luna iunie 2025 pregătim licitația pentru achiziționarea de vagoane”, a declarat Emil Boc. 

Proiectul Trenului Metropolitan Cluj se ridică la 250 de milioane de euro și prevede introducerea unui serviciu de transport public de călători pe infrastructura feroviară existentă, deservind localitățile din zona metropolitană. Traseul va avea o lungime de 48,8 km și va include 23 de puncte de îmbarcare-debarcare. Dintre acestea, cinci stații existente vor fi modernizate, iar opt stații complet noi vor fi construite.

Stațiile noi propuse sunt:

  • Câmpenești
  • Apahida (două stații suplimentare față de cea actuală)
  • Aeroportul Cluj-Napoca (cu pasaj de acces dedicat)
  • IRA (puncul de intersecție cu viitorul metrou)
  • Fabricii de Zahăr (cu pasaj auto subteran)
  • Piața 1 Mai
  • Hoia

Pe lângă infrastructura feroviară, proiectul include lucrări extinse de amenajare rutieră și pietonală: se vor construi patru pasaje subterane pentru pietoni și un punct intermodal în zona Aeroportului, care va lega stațiile Piața 1 Mai, Fabricii de Zahăr, IRA și Aeroportul Internațional „Avram Iancu”. De asemenea, vor fi amenajate opt parcări auto la stațiile Gârbău, Rădaia, Hoia, Dezmir, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos și Bonțida.

Finanțarea va fi asigurată prin Fonduri Europene Nerambursabile, contribuții de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, precum și din bugetele locale ale municipiului Cluj-Napoca și comunelor Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida, prin Consiliul Județean Cluj. 

„Acest parteneriat cu CFR SA stabilește contribuțiile financiare ale fiecăruia. Valoarea totală a acestui proiect este de 250 de milioane de euro. Noi avem o contribuție de 2% din cheltuielile eligibile, adică 22 milioane de lei și ceva. Mai este una de 46 de milioane de lei, din cheltuielile neeligibile, pentru comune, care este asumată de Consiliul Județean. Primăria își mai asumă suma de 17 milioane de lei, cheltuieli neeligibile, pentru realizarea de parcări în punctele de îmbarcare/debarcare din oraș. 285 milioane lei este suma asumată de CFR SA pentru modernizarea căii ferate existente'', a spus Emil Boc, luni, la ședința Consiliului local.