Mircea Abrudean, de Ziua Prefectului: ”Nu pot să nu mă înclin în fața celor care fac ca această țară să funcționeze coerent”

 

Ziua Instituţiei Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de ''prefect''.

Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătoreşte anual începând din 2019. Noţiunea de "prefect" în România era întâlnită în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de "ispravnici de judeţe" sau "ispravnici administratori", cea de "prefect" fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864, potrivit www.cdep.ro.

În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Instituţia Prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, având patrimoniu propriu şi buget propriu. Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcţie politică cu rolul de a reprezenta Guvernul la nivel local, iar începând cu anul 2004, acesta se bucură de o reglementare de sine stătătoare, odată cu adoptarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestei legi "prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local (...), garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local", care "conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale".

Mircea Abrudean, secretarul genertal al Guvernului României, fost prefect al județului Cluj, a ținut să marcheze Ziua Prefectului cu un mesaj postat pe pagina sa de Facebook:

”Ispravnic sau dregător, așa erau numiți cei ce reprezentau Domnia în teritoriu. Începând cu 1864, românii au hotărât ca cei care se asigură de implementarea politicilor naționale, la nivel local, să se numească prefecți.

Am avut onoarea să dețin funcția de #Prefect al Clujului și nu pot, astăzi, să nu mă înclin în fața celor care fac ca această țară să funcționeze coerent. E o muncă ce nu se termină niciodată, departe de lumina reflectoarelor, dar care stă la baza unei bune guvernări și realizează puntea către administrația locală.

Cu ocazia Zilei Instituției Prefectului, vreau să îi felicit pe toți prefecții, subprefecții, "ispravnicii" și "dregătorii" acestei țări.

Cu toții *construim în România* pentru un viitor mai bun!”