Mircea Abrudean: ”Coaliția PNL-PSD aduce României stabilitatea de care avea nevoie”

 

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, a evidențiat, la emisiunea ”Față în față” de la TVR Cluj, moderată de Loredana Corchiș, rolul actualei coaliții la putere, PNL-PSD în asigurarea stabilității țării noastre în actualul context internațional complicat, dar și fondurile generoase de care beneficiează Clujul pentru începerea sau continuarea unor proiecte de anvergură la nivelul județului.

”Actuala Alianță PNL-PSD funcționează foarte bine, văzând lucrurile într-o imagine de ansamblu și văzând și cifrele macro-economice ale României din ultima perioadă, de când avem această guvernare de coaliție. Lucrurile funcționează foarte bine și în interesul României, cred că asta e cel mai important de reținut pentru toată lumea. Vorbim de creștere economică, vorbim de creșterea venitului net al românilor, de alți indicatori macro-economici care se prezintă foarte bine din perspectiva instituțiilor financiare internaționale, creșterea investițiilor străine directe în țara noastră. Evident, vorbim de gradul de absorbție de peste 95 la sută al banilor europeni, nu putem spune, deci, că această coaliție nu funcționează, dimpotrivă, a adus stabilitate într-un moment în care Europa se confruntă cu o situație complicată din punct de vedere regio-politic.

Desigur, ideologiile rămân diferite politic, fiecare partid cu identitatea lui proprie, dar e de lăudat, până la urmă, și de apreciat faptul că au lăsat la o parte orgoliile și ideologiile diferite, și că au ales să funcționeze în acest proiect politic care, repet, aduce României stabilitatea de care avem mare nevoie”, a spus Mircea Sbrudean.

Secretarul general al Guvernului a vorbit și despre semnarea contractului de finanțare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență din Cluj.

”Se vorbește de foarte mulți ani despre acest proiect, cred că de vreo 15 cel puțin, dacă nu mai mult. Iată că acum se concretizează acest proiect, zilele trecute s-a semnat contractul de finanțare, pentru că parțial este cofinanțat cu fonduri europene, parțial prin împrumut BEI. Vorbim de o valoare totală foarte mare, de peste 680 de milioane de euro. E un proiect extrem de necesar pentru România nu doar pentru Cluj, ci pentru regiunea de b-nord-vest, dacă nu chiar pentru o jumătate din țară.

Important este că finanțarea este asigurată, licitația pentru primul pachet de lucrări a fost finalizată, a fost desemnat un câștigător și, din câte știu, în foarte scurt timp vor demara lucrările de execuție. E vorba de pregătirea terenului pentru lucrările mai serioase, care sunt în al doilea lot care intră deja în licitație. În ce privește termenele, nu aș insista să mă pronunt pentru că depinde de foarte multe elemente, vedeți că au trecut 15 ani în care am trecut prin tot felul de blocaje, de bariere birocratice pe care am incercat să le depășim.

În ce privește fondurile direcționate spre județul Cluj de la desemnarea sa ca secretar general al Guvernulu, Mircea Abrudean a declarat: ”E greu de estimat valoric, dar pot să vă spun că în momentul de față în județul Cluj se implementează proiecte majore de investiții în valoare de peste 4 miliarde de euro. Și aș aminti aici Spitalul Regional de Urgență, tot în zona medicală un proiect foarte important este Centrul de Neurochirugie, 46 de milioane de euro din PNRR, partea de infrastructură  este legată evident de proiectul metroului, 1,2 miliarde de euro, cu Centura Metropolitană, 1 miliard de euro, , electrificarea liniei de cale ferată  Cluj-Episcopia Bihor, 1,5 miliarde de euro, din care 55 la sută este pe județul Cluj, drumul expres Tureni-Autostrada A3, 200 de milioane de euro. Mai sunt proiecte și în zona culturală și educațională, amintesc aici Academia de Muzică, un proiect foarte important care se finalizează în luna aprilie, cu 65 de milioane de euro. Și, nu mai vorbim de partea de infrastructură locală pe Anghel Saligny, 124 de proiecte pentru județul Cluj, drum-apă-canalizare-gaz, circa 300 de milioane de euro în total”.