Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, sâmbătă seara la Cluj, că proiectul Consiliului Județean Cluj de a transforma gunoaiele în energie verde este unul revoluționar și că va ajuta la găsirea finanțării pentru stația care se va ridica pe amplasamentul CMID Cluj.
”Despre asta discutam și cu domul președinte Alin Tișe, și vă spun că sunt un mare fan al acestei tehnologii, care la nivel mondial se cheamă Waste to Energy. Faptul că avem o tehnologie românească, faptul că o s-o vedem la Cluj, există toată disponibilitatea guvernului și a ministerului să finanțeze genul acesta de investiții. Gândiți-vă că în București ducem tot gunoiul la groapă. Suntem singura capitală a Uniunii Europene care-și duce tot gunoiul la groapă. Orice oraș civilizat începe să valorifice deșeurile prin energie. Da, avem toată deschiderea și susținerea unor astfel de proiecte”, a spus ministrul energiei.
La rândul său, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a vorbit despre necesitatea susținerii unui astfel de proiect unic în România, care va putea asigura un grad mare de independență energetică, unul care va asigura consumul instituțiilor subordonate consiliului, precum aeroportul sau stadionul Cluj Arena, de exemplu.
”Cum îmi place mie să spun, va fi o revoluție verde pentru județul nostru, și am discutat cu domnul ministru pentru a găsi formula legislativă ca și acest tip de instalații să poată fi finanțată din banii ministerului sau din bani europeni.
În momentul de față, fiind o tehnologie relativ nou implementată, nu a fost prinsă în actele normative de până acum. Se vorbește doar despre incinerare, de alte tehnologii, nicidecum de această nouă tehnologie, care, evident, va putea fi generalizată la nivelul întregii țări.
Instalația va fi dată în funcțiune undeva în luna martie. Vom deveni, astfel, producători de energie verde, iar cantitatea de energie obținută va acoperi în întregime consumul unităților din subordinea Consiliului Județean, de la stadion până la aeroport, până la școlile speciale, tot ce avem astăzi în subordine.
E o stație unică în România și care, sper eu, să fie extinsă la nivelul întregii țări. O stație normală de incinerare costă 100 de milioane de euro, dar noi am optat pentru o invenție românească de dezintegrare moleculară care costă doar 10 milioane de euro, și care este în momentul de față foarte căutată”; a spus și președintele Alin Tișe.
25.000 tone de deșeuri reziduale/an vor fi valorificate energetic
Contractul cu societatea Waste Powertech SRL, privind proiectarea și execuția instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj, a fost semnat la începutul lunii mai a acestui an.
Valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată, deocamdată, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.
Stația de dezintegrare moleculară va fi finalizată în prima parte a anului viitor și va putea fi upgradată cu noi module, în funcție de nevoile identificate.
Instalația, integral automatizată, va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de cca. 1000 mp, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB.
Conform datelor tehnice din caietul de sarcini, stația va putea valorifica energetic o cantitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an. Procesul tehnologic specific unei astfel de instalații presupune parcurgerea, în prealabil, a etapei de mărunțire la o granulație de sub 25 mm și de uscare până la o umiditate de sub 20%. Ulterior, deșeurile sunt introduse în reactorul stației pentru parcurgerea etapei de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curățare, răcire, filtrare și stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele se introduc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic național.
Concret, dintr-o cantitate de 1 tonă de deșeuri mărunțite și uscate se pot obține cca. 400 m³ gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deșeurilor. Din gazele astfel obținute, și care au o capacitate calorică similară cu cea din gazul metan, se pot genera cca. 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcționarea instalației. Astfel, prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an, Consiliul Județean își propune să producă aproximativ 18.240,00 MWh.