Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a fost invitatul jurnalistei TVR Cluj, Loredana Corchiș, într-o emisiune la Napoca Live. Adrian Veștea a vorbit în cadrul emisiunii despre programul “Anghel Saligny”: “Programul „Anghel Saligny” este unul la început de drum. Programul a fost extrem de transparent. A stabilit de la bun început o procedură cât se poate de clară și a stabilit niște criterii care au fost obligatorii. Au fost criterii obligatorii în ceea ce înseamnă plafonul, care era alocat unei anumite localități care avea un anumit număr de cetățeni. De asemenea, au fost urmărite și obiectivele care aveau prioritate la finanțare. Au avut prioritate cele legate de alimentare cu apă și de canalizare. Ulterior și partea de infrastructură și avem și un program care se adresează introducerii gazului metan în foarte multe localități”. VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ.
Ministrul Dezvoltării a precizat că există peste 3.000 de unități administrativ teritoriale care au beneficiat de program.
“Putem spune că din cele 3.228 de unități administrativ teritoriale avem aproximativ 3.140 de unități care au beneficiat de acest program. Doar cine nu și-a dorit să obțină un astfel de proiect nu a beneficiat. A fost un proiect în care s-a dorit a se echilibra situația. Contractele nu s-au încheiat fără să nu le fie cerute niște documente, avize. Dintre toți cei care au fost interesați, din cei 4.600 de beneficiari pentru apă, canal și infrastructură rutieră, avem deja aproape 3.000 de contracte semnate. Sunt proiecte cu contracte care sunt deja în implementare. Pe gaz metan avem 1.800 de beneficiari. Toate aceste contracte vor duce la modernizarea României, indiferent de locul în care se desfășoară. Nu există nicăieri în zona publică posibilitatea de a te apuca să faci tot felul de aprecieri asupra proiectul "Anghel Saligny" fără să ai proceduri prealabile”, a explicat Adrian Veștea, la Napoca Live.
Programul național de investiții „Anghel Saligny” presupune modernizarea comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale etc, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate. Programarea, coordonarea și monitorizarea utilizării fondurilor alocate de la bugetul de stat în implementarea obiectivelor de investiții din program se fac de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Bugetul total este de 50 miliarde lei în perioada 2021—2028.
Detalii despre programul „Anghel Saligny”, AICI.