Meteorologii de la staţia de pe Vârful Vlădeasa, distrusă într-un incendiu, vor sta în containere modulare

 

Cei cinci meteorologi de la staţia meteo Vlădeasa, distrusă într-un incendiu puternic pe 24 iunie, vor sta în două containere modulare care vor fi duse pe munte şi instalate în zilele următoare, a anunţat, miercuri, prefectul judeţului Cluj, Maria Forna, într-o conferinţă de presă.

"După incendiul din 24 iunie la cabana şi staţia meteo Vlădeasa, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a demarat demersuri pentru aducerea a două containere modulare care îi vor găzdui, temporar, pe cei cinci meteorologi care, în prezent sunt relocaţi, în alte staţii. Aceştia trebuie să beneficieze de condiţii de locuire până la finalizarea construcţiei unei noi staţii. Astfel, am solicitat alocarea a două containere modulare noi care vor fi relocate de la Sibiu şi montate vineri la cota 1.834 m de personalul tehnic, cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie, dacă va fi cazul", a menţionat prefectul Maria Forna, în conferinţa de presă susţinută alături de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, autorităţile judeţene îşi doresc ca lucrările la o nouă staţie meteo să înceapă cât mai repede, fiind deja efectuate lucrări pentru a fi practicabil drumul de legătură către zona respectivă.

forna

"Vrem ca lucrările de reabilitare a noii staţii meteo să înceapă cât mai repede. De asemenea, Primăria Săcuieu a intervenit cu lucrări pe drumul de legătură până la staţia meteorologică, care era în stadiu avansat de degradare, iar drumul este, acum, practicabil. Am solicitat sprijin ca, prin CJSU Cluj, să se intervină cu lucrări în profunzime la drum, pentru a permite accesul meteorologilor, salvamontiştilor şi turiştilor, să aibă acces în condiţii sigure. Drumul este vital şi în caz de situaţii de urgenţă care pot să apară în viitor", a afirmat prefectul judeţului Cluj.

Totodată, directoarea generală a ANM, Elena Mateescu, a spus că, în prezent, staţia de la Vlădeasa funcţionează în regim autonom.

"Sper ca până în toamnă să asigurăm condiţii normale pentru meteorologi. În prezent, cei cinci colegi sunt relocaţi la Băişoara şi Huedin, iar staţia transmite date în flux operaţional. După ce vor sosi cele două containere modulare, vor începe lucrări de reconstrucţie a staţiei şi ne dorim ca activitatea să revină la normalitate. Fondurile pentru reconstrucţia staţiei vor veni de pe plan local şi de la Ministerul Mediului", a precizat Elena Mateescu.

Pompierii clujeni au informat, pe 24 iunie, că staţia meteo şi cabana de pe Vârful Vlădeasa au ars aproape în întregime în incendiu.

"Personalul din cadrul Serviciului Salvamont Vlădeasa a acţionat până la sosirea pompierilor pentru protejarea personalului cabanei şi a staţiei meteo, precum şi pentru evacuarea bunurilor din cabană. Din nefericire, în momentul sosirii pompierilor cabana şi anexa acesteia erau cuprinse în totalitate de flăcări. Extinderea ardeii a fost favorizată de vântul puternic care se manifesta la cota 1800", a transmis ISU Cluj.