Licitația pentru metroul din Cluj, contestată. Ce a spus Primarul Emil Boc?

Licitația pentru metroul din Cluj-Napoca a fost contestată de asocierea DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. – S.C. TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. Contestația se află pe masa Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

„În 10 martie a fost contestată comunicarea privind rezultatul procedurii de către Asocierea S.C. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. – S.C. TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. Termenul de judecare al CNSC este, conform prevederilor art. 24, alin. (1) din Legea nr. 101/2016 de 20 de zile de la data primirii dosarului achiziției. Acest termen poate fi prelungit cu 10 zile.

Comisia de evaluare nu cunoaște valoarea ofertei Asocierii S.C. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. – S.C. TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. deoarece, conform SEAP, după acordarea calificativului de neconformitate din punct de vedere tehnic, acest ofertant nu a mai intrat in etapa de evaluare financiară, astfel că oferta financiară nu a putut fi vizualizată. Singura ofertă financiară vizualizată și evaluată de către comisia de evaluare a fost cea care a îndeplinit condițiile de eligibilitate DUAE și tehnice, respectiv cea a Asocierii Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A .

Evaluarea ofertelor s-a efectuat de către comisia de evaluare și de către 18 experți cooptați din România și din străinătate cu experiență în astfel de proiecte complexe. Totodată, menționăm că fiecare etapă de evaluare a fost avizată de către observatorii desemnați de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Criteriul de evaluare stabilit pentru atribuirea contractului este “cel mai bun raport calitate preț”, au informat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

În 28 februrie 2023 Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A a fost desemnată câștigătoarea licitației deschise având ca obiect „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”.

Ce a declarat Primarul Clujului, Emil Boc?

“Ce v-am spus eu cu o săptămână înainte? Am anunţat câştigătorul. Am spus că potrivit prevederilor legale se aşteaptă până în 10 martie când unul dintre contractanţi poate să depună contestaţie. Este normal, firesc. O procedură face parte din cadrul legal. Nu este vorba despre întârzieri. Procedura de contestaţie face parte din procesul licitaţiei. Respectă cadrul legal. Acolo Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor se ocupă. Suntem în graficul procedurilor legale. Aşteptăm soluţia dată de CNSC”, a declarat Emil Boc, la emisiunea Talk Show Direct cu Lucian Danciu, de la Napoca Live.