Suspendarea ratelor expiră de la 1 Ianuarie

“Cei aflați în șomaj tehnic și firmele cu probleme ar trebui să primească din nou ajutor”, au declarat analiștii.

Totodată, pentru o datorie de 12 mii de lei pe ancu o dobândă fixă de 5 procente anual, cel care a luat un credit de consum şi a cerut o amânare de 6 luni ar trebui să plătească din ianuarie o rata mai mare. 1150 de lei în loc de 1000 pentru că se adauga dobânzile restante, iar ratele neplătite se redistribuie pe întreaga durată a creditului.

De asemenea, pentru creditele ipotecare, situaţia este puţin diferită pentru că ratele nu se mai împart la durata rămasă de plată, ci pentru maximum 60 de luni. Experţii declară faptul că,  aceste creşteri vor fi compensate de scăderea dobânzii variabile adică pentru cele mai multe credite ipotecare.

Necesitatea amânării ratelor se impune pentru anumite categorii de persoane. Sunt cica 1,6 milioane de români care au luat somnaj tehnic. Acele firme şi persoane ar trebui să beneficieze de aceste eşalonări. Ministrul de finanţe Cîțu promitea că încearcă să amâne ratele pentru cei cu probleme financiare grave. Câteodată e bine să îi ajuţi pe cei care nu pot plăti, când această perioadă se măreşte prea mult soluația nu mai e corectă. Poată să ducă la destabilizarea sistemului. Să meargă doar la cei care au nevoie cu adevărat”, a declarat un analist financiar.

Astfel, ANAF poate începe să trimită somaţii de plată, de la 28 decembrie pentru românii cu datorii mai mari de 100 de lei şi mai vechi de 6 luni, iar pentru marile companii de peste 3.000 de lei.