Energie verde din deșeuri la Cluj. Tişe, la Napoca Live: O premieră la nivel naţional. Nu se va mai arunca nimic şi nu va fi poluare

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a hotărât achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 28 septembrie, a Consiliului Județean Cluj se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale.

“Noi am început realizarea CMID în urmă cu câţiva ani. A fost o primă etapă în a rezolva problemele cu deşeurile din judeţul nostru. Centrul a fost finalizat şi el procesează gunoaiele de la faza brută până la faza de preselectare şi aruncarea ultimei fracţii în celule pe care le-am construit. Aceasta este prima etapă. A doua etapă prevede o valorificare a ultimei fracţii de gunoi prin diverse forme de procesare. Pentru a avea loc o procesare şi a acestei ultimei fracţii de gunoi şi pentru a produce chiar bani din aceasta, am hotărât să achiziţionăm o instalaţie modernă care rezolvă definitiv problema gestionării deşeurilor municipale şi transformarea acestora într-o resursă de energie verde. Pe ordinea de zi a şedinţei noastre de joi se va regăsi un proiect de hotărâre pentru achiziţionarea unei instalaţii de tratare prin dezintegrare moleculară care este o tehnologie modernă, pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale. Vom face o procedură de achiziţie şi vom vedea de unde avem oportunitatea de a o cumpăra. Intenţionăm să o achiziţionăm dintr-un buget multianual, direct, de pe piaţă. Sper ca anul viitor în primăvară să avem instalaţia montată şi din acel moment să înceapă procesul”, a declarat Tişe, în cadrul unei emisiuni de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureşan.

VEZI AICI EMISIUNEA.

Cum va funcţiona instalaţia?

“Instalaţia este modulară, va permite tratarea prin dezintegrarea deşeurilor. Nu va fi sistemul de ardere, ci va fi un proces chimic prin care deşeurile sunt descompuse, mărunţite, dezintegrate în instalaţia respectivă şi apoi ele vor fi procesate în nişte recipiente speciale. Acolo se va produce gaz, iar gazul în sine produs acolo va fi transformat în energie electrică prin sistem şi va fi livrat în sistemul energetic naţional ducând la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Judeţean. Procesul de dezintegrare se desfăşoară într-un sistem închis cu ajutorul unei pompe de vid. Nu generează emisii în atmosferă. Nu va exista poluare, miros. Sistemul de tratare şi dezintegrare moleculară este conceput modular, instalat în structură de tip container. Noul sistem este o premieră la nivel naţional. Nu se mai aruncă nimic din acest gunoi de la populaţie.  

Instalaţia va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID, în zona tehnică. Este un teren pe care l-am identificat şi este de circa 1.000 mp. Capacitatea de tratare a deşeurilor a acestei instalaţii va fi de 25.000 de tone pe an”, a mai spus Tişe, la Napoca Live.