Emil Boc, la Napoca Live: ”Nu voi pune în aplicare recomandarea de tăiere a arborilor din fața bisericii de pe Universității. Toți copacii rămân în picioare”

 

Primăria Cluj-Napoca a primit noile avize de la Comisia de Monumente Istorice pentru reamenajarea străzilor Kogălniceanu și Universității, din centrul orașului. Documentul prevedea reinstalarea pe soclu a grupului statuar ”Școala Ardeleană” din fața Universității Babeș-Bolyai, dar și o recomandare privind eliminarea arborilor din fața bisericii baroce de pe Universității, considerându-se că ”efortul făcut pentru eliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat de menținerea unor arbori tineri de aproximativ 10 ani.”

În direct la Napoca Live, primarul Emil Boc, a declarat că NU va ține cont de această recomandare, și că toți copacii existenți acum pe strada Universității vor rămâne la locul lor.

”Avizul Comisiei de Monumente este unul pozitiv în urma a ceea ce primăria, după dezbaterea publică, a solicitat, și anume repunerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană. Pe strada Universității, Comisia a fost de acord cu menținerea arborilor, cu excepția celor doi foarte mici, și face o recomandare de eliminare a celor din fața bisericii. N-o să pun în aplicare această recomandare, în sensul că este la latitudinea noastră ce vom face, și dacă tot am purtat o dezbatere publică de o lună, copaci versuri aliniamente perfecte, rămân adeptul copacilor. Când, natural, vor avea probleme, când se vor deteriora, vom discuta. Toți copacii rămân în picioare, cu excepția celor doi. Este și o formă de respect pentru cei care s-au implicat în această dezbatere, și e încă o dovadă că la primărie sunt uși deschise. Nu deținem monopolul adevărului, nu suntem cu idei predeterminate. Dacă în urma dezbaterii, dacă în urma aceea ce se discută în societate, un lucru poate fi îmbunătățit, n-avem nicio problemă să ținem cont de asta.

Menținerea unui copac este o chestiune de sănătate publică, iar beneficiile păstrării acestora este un avantaj mult mai mare decât un aliniament perfect de arbori, cum s-a cerut. Nu va deranja pe nimeni prezența acestor copaci”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca, la Napoca Live.