Emil Boc, la Napoca Live. ”Intrarea în Schengen e importantă, dar a venit prea târziu! Întârzierea a alimentat foarte mult frustrarea românilor raportată la UE!”

 

Emil Boc a spus joi, la emisiunea TalkShow Direct de la Napoca Live, că salută intrarea României cu drepturi depline în Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025, dar atrage atenția că acest lucru a venit prea târziu. Primarul Clujului spune că tergiversarea acestui proces a atras consecințe negative prin alimentarea unor frustrări ale românilor, care deja existau la adresa Uniunii Europene, și care au făcut posibile apariția valului de extremism, a ascensiunii partidelor de extremă dreapta. ”Atenție mare, deci, la această frustrare. Eu am mai spus-o: nu trebuie să-i condamnăm pe oameni pentru că gândesc așa! Noi, cei care la scări diferite conducem, trebuie să avem grijă ca acești oameni să fie parte, să fie integrați în această zonă a prosperității. Dacă nu facem cu atenție acest lucru, nu vom face decât să mărim decalajul care s-a creat între oameni în Europa și în lume. Și atunci, să nu ne mirăm că avem accente de extremism”, a spus Emil Boc.

”Este un succes important al României și al Europei. O să simțim asta imediat după 1 ianuarie. E bine venită intrarea în Spațiul Schengen, dar e prea târziu! Acest lucru a alimentat foarte mult frustrarea multor români raportat la Uniunea Europeană. Aici, Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă pentru viitor că sunt 27 de state în acest organism. La noi e frustrarea cu Spațiul Schengen, la alții e frustrarea cu migrația.

Eu m-am uitat și la ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din România și pot să vă spun că fenomenul nu e specific doar României. Doar amploarea folosirii social-media a fost în afara regulilor obișnuite ale jocului la noi, utilizarea Tik-Tokului în afara regulilor de competiție electorală, dusă cu boți, cu troli, la un nivel apocaliptic. E o fațetă reală, dar, pe lângă asta, fundamentul îl constituie ceea ce și în Europa există, anume acel sentiment de frustrare și de reorientare a unei părți din populație, care bine că este deocamdată doar într-o proporție de 20 și ceva la sută doar, spre partide de extremă dreaptă sau partide extremiste. Vă dau exemplul Germaniei, în Turingia pentru prima dată în istorie a câștigat alegerile un partid extremist, Alianța pentru Germania. Adică unde? În Turingia, adică în Germania de Est.

Ce ne arată, deci, lumea? Atenție, s-au făcut progrese fabuloase în Europa! Nimeni nu poate spune că în toți acești ani un s-a schimbat Europa, nimeni nu poate spune că România nu s-a schimbat din temelii în acești 20 de ani, numai că procentul mare de prosperitate n-a fost și echitabil distribuit. Adică, o masă importantă de oameni nu vede în buzunarele și viața lor diferențele acestea uriașe pe care noi spunem că se întâmplă în statistici. Principiul acela pe care tot insist eu, nimeni să nu fie uitat și nimeni să nu fie abandonat, trebuie să se regăsească la nivel de țară, și la nivel de Europa. Mulți oameni se simt abandonați, simt că nu sunt parte la această prosperitate, simt că ei duc doar povara lucrurilor, simt că sistemul lucrează doar pentru alții și nu pentru ei.

Aici e nevoie să reechilibrăm lucrurile. Am produs prosperitate, doamne ferește să cădem în cealaltă extremă, a egalitarismului, lucru care ar aduce un dezastru. Am avut un experiment cu comunismul. Nu, egalitatea nu există nicăieri în lumea asta, oamenii nu sunt egali și nu vor fi niciodată egali, dar trebuie ca fiecare, după munca și potențialul pe care îl are, să poată avea acces, să atingă nivelul acela de viață decentă și de împlinire la nivelul lui. Când el vede că muncește mai mult ca altul, ca se străduie, că face tot ce-i stă în putință, iar altul care nu face trăiește de zece ori mai bine, evident că aparea frustrarea în societate. Și atunci, oamenii ce spun?  Mai bine să fie egalitarism ca în comunism, toți la șablon, ne întoarcem în trecut!

Atenție mare, deci, la această frustrare. Eu am mai spus-o: nu trebuie să-i condamnăm pe oameni pentru că gândesc așa! Noi, cei care la scări diferite conducem, trebuie să avem grijă ca acești oameni să fie parte, să fie integrați în această zonă a prosperității. Dacă nu facem cu atenție acest lucru, nu vom face decât să mărim decalajul care s-a creat între oameni în Europa și în lume. Și atunci, să nu ne mirăm că avem accente de extremism, pentru că acestea nu sunt decât consecința faptului că oamenii nu se mai consideră parte la ceea ce există”, a spus primarul Emil Boc, la Napoca Live.

EMISIUNEA INTEGRALĂ POATE FI URMĂRITĂ AICI!