Emil Boc, la Napoca Live: ”Cer o lege care să permită radarele fixe și folosirea imaginilor video pentru pedepsirea celor care încalcă regulile de circulație”

 

În ciuda faptului că s-au investit sume importante în semaforizarea străzilor și a trecerilor de pietoni, numărul accidentelor de circulație cauzate în special de nerespectarea culorii roșii a semaforului, sunt în continuă creștere pe raza municipiului Cluj-Napoca. Chiar primarul municipiului, Emil Boc, a postat zilele trecute pe pagina sa de Facebook un videoclip cu un teribil impact vizual în urma unui accident de circulație petrecut în zona Teatrului Național, în care unul dintre conducătorii auto a intrat cu viteză uriașă în intersecție pe culoarea roșie a semaforului. ”Am postat acel videoclip tocmai pentru a sensibiliza oamenii, pentru a vedea ce se poate întâmpla când dai dovadă de inconștiență la volan”; a spus primarul Clujului, la emisiunea Talkshow Direct.

”Dar, închipuiți-vă că era aceeași trecere pe roșu și fără vreun accident, cu dovada în mână nu ai ce să îi faci astăzi celui vinovat.Nimic! De ce? Unu, că Poliția Locală nu are competențe, dar nici Poliția Rutieră națională care poate să vină la mine să vadă imaginile de pe camere, să-l vadă pe șofer că a trecut cu o sută la oră pe roșu, și la revedere! Nu are ce să-i facă.

Vă dați seama cât de revoltat sunt pentru că asta cer două lucruri de vreo patru ani de zile tuturor ministerelor implicate, și mă tot bat cu parlamentul ăsta al României: să pot sancționa în baza camerelor de luat vederi, și să putem aplica radare fixe în oraș. Nu putem aduce altfel situația asta sub control, și o facem pentru cei care până la urmă își bat joc de viața noastră, pentru că până la urmă nu poți trăi într-o comunitate dacă nu respecți legea. Eu rămân în continuare la părerea că democrația este un ansamblu de reguli și de proceduri, acestea trebuie să fie valabile pentru toți și ele trebuie să protejeze viața. Ori, când o asemenea regulă ne ferește de cei care ar avea tentația asta diabolică să circule cu viteze din astea mari, să treacă pe roșu  și să spulbere de pe carosabil o mașină care circulă regulamentar, lipsa ei înseamnă o faptă criminală.

Am investit o grămadă de bani în ceea ce cred că este cel mai performant sistem de camere video pentru monitorizarea circulației din România, dar e degeaba, stau și mă uit la ele pentru că ne ajută doar să vedem ce s-a întâmplat și să gestionăm unda verde și așa mai departe. Trebuie să avem modalități și posibilități de a sancționa în timp real încălcarea normelor de circulație. Am văzut și eu în oraș cu ochii mei cum unii sfidează totul, și se duc, la revedere. Pot să-i văd și pe camere cu număr de mașină cu tot, dar n-am ce să fac.

Repet, cele două soluții pe care le cer în continuare spre aprobare Parlament, sunt cele legate de amplasare, prin hotărâre de Consiliu local, în câteva puncte cheie din oraș a unor radare fixe, acolo unde am raportări că se întâmplă des accidente. Să se știe de existența acestora, șoferii să fie avertizați de amplasarea lor. Din start și-ar tempera viteza, e necesar acest lucru pentru siguranța fiecăruia dintre noi. Iar captarea de pe imaginile video a celui surprins că circulă cu viteză prea mare sau că a trecut pe roșu la semafor... Nu se poate să nu-i dai amendă. Dacă ai greșit, trebuie să plătești”; a spus primarul Emil Boc, la Talkshow Direct de la Napoca Live.

Foto: Info Trafic Cluj-Napoca

Vezi aici emisiunea integrală