Emil Boc: ”În 2024 avem cel mai mare buget din istoria Clujului”

 

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că municipiul Cluj-Napoca are, pentru anul în curs, cel mai mare buget din istorie, cifrat la 721 de milioane de euro., ”unul care reflectă politica alianței PNL – UDMR din Consiliul local, care pune în centru nivelul de trai al locuitorilor, locurile de muncă, dezvoltarea verde sustenabilă, cu obiectivul clar de a face din Cluj-Napoca orașul numărul 1 în materie de calitate a vieții, unul de referință și în plan european și nu numai.

"Din bugetul de 721 de milioane de euro, 43% merg pentru dezvoltare (406 milioane de euro) şi restul pentru funcţionare (314 milioane de euro). Avem o creştere de 25% faţă de bugetul anului anterior, bazată pe investiţii, cea pe consum e ca un foc de artificii, produce rezultate pe moment, dar când s-au terminat artificiile ne scufundăm în beznă", a spus primarul Emil Boc.

Emil Boc a adăugat că în anul în curs 24 de proiecte vor începe efectiv, vor intra "la lopată", acestea fiind în valoare de 240 de milioane de euro. Primarul Boc a enumerat centura metropolitană, metroul, care intră în faza de lucru în Floreşti, Spitalul Regional de Urgenţă, conectarea Clujului la autostradă, Hub-ul educaţional din Borhanici, un cămin de bătrâni, pistă de biciclete Calea Turzii - str Observatorului. Alte proiecte vizează aducerea a 18 autobuze electrice noi şi reabilitarea termică a 16 blocuri. 

De asemenea, potrivit edilului alte 26 de proiecte ale municipalității în valoare de 40 milioane de euro vor fi finalizate anul acesta, printre acestea numărându-se Park&Ride-ul de la aeroport, instalarea de panouri solare pe diverse clădiri publice și proiecte mari de infrastructură stradală, iluminat public inteligent, semaforizare etc.

În același timp, a mai spus Emil Boc, vor demara în 2024 un număr de 13 proiecte noi (Skatepark indoor, regenerare urbană piața Avram Iancu, stații de încărcare hidrogen pentru autobuze alimentate pe pile de combustie, reabilitare pasaje și poduri, extinderea Centrului de zi pentru vârstnici, sistem informatic integrat pentru Emiterea actelor de stare civilă etc.), în timp ce alte 61 se vor derula într-un plan multianual.

În premieră, primarul Clujului a anunțat că începând cu anul viitor școlar, municipalitatea va acorda vouchere de cultură și sportive pentru elevii clujeni. În cazul celor care vor face mai ușor accesul la cultură, ele vor avea un cuantum de 250 de lei pentru elevii claselor a 12-a și 300 de lei pentru elevii claselor a 9-a. Voucherele pentru sport vor fi în valoare de 500 d elei și vor putea fi folosite de elevii claselor a 3-a pentru a se înscrie și a practica sport la unul din cluburile din oraș.