Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul municipalităţii este cel mai mare din România, după cel al capitalei, şi că în ultimile două decenii a crescut de 20 de ori.
"Prima concluzie a bugetului pentru 2025 este una pozitivă: Clujul creşte din punct de vedere economic şi bugetar. Menţinem în continuare Clujul pe primul loc. Este municipiul cu cel mai mare buget din România după capitala ţării, care arată şi spune de la sine despre potenţialul economic şi evoluţia pozitivă a acestui oraş. În ultimii 20 de ani, bugetul Clujului a crescut de 20 de ori, de la 236 de milioane de lei buget în 2003, la 5 miliarde de lei în 2025", a spus Emil Boc.
El a adăugat că municipalitatea menţine în derulare marile proiecte de infrastructură - metroul, centura metropolitană, trenul metropolitan, calea ferată Cluj-Oradea, cu pasajul de la Tăietura Turcului, conectarea Clujului la autostradă la Tureni, Spitalul Regional de Urgenţă şi Autostrada Transilvania.
Potrivit acestuia, 55% din buget provine din fonduri europene.
Emil Boc anunţase în zilele anterioare că oraşul pe care îl conduce şi zonele limitrofe vor primi în acest an, de la bugetul de stat, peste 800 de milioane de euro pentru o serie de proiecte aflate în derulare.
"În Legea bugetului de stat pentru anul 2025, pentru municipiul Cluj-Napoca şi pentru zona limitrofă şi în legătură cu municipiul Cluj-Napoca sunt, doar pentru plăţi directe, bani care se vor cheltui sigur în 2025, peste 800 de milioane de euro. Nu vorbesc de avengura proiectele de peste 4 miliarde de euro pe mai mulţi ani", a spus Emil Boc într-o emisiune televizată.
El a arătat că cei mai mulţi bani - 400 de milioane de euro - vor fi alocaţi pentru calea ferată Cluj-Oradea şi pentru construirea unui pasaj peste aceasta.
"Conectarea Clujului la autostradă în zona Tureni - 33 de milioane de euro, lucrare care este prevăzută să fie gata până la mijlocul anului viitor şi care va decongestiona inclusiv în Cluj-Napoca traficul de pe ruta Baciu - gară - şi ieşirea din Cluj spre Gherla şi Dej. Partea care ţine de reabilitarea şi electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, inclusiv pasajul de la Tăietura Turcului - 400 de milioane de euro. Metroul - 62 de milioane de euro prevăzuţi în buget. Spitalul Regional de Urgenţă Floreşti - 70 de milioane de euro. Autostrada Transilvania Cluj-Oradea - 234 de milioane de euro", a punctat primarul Emil Boc.
El a adăugat că, în afară de proiectele menţionate, alte fonduri vor veni şi pentru alte proiecte.
"Aici nu am adăugat banii pentru centura metropolitană, care odată ce se semnează contractul, imediat intră şi se alocă banii. Sau proiectul trenului metropolitan, care este în fază de evaluare şi va intra în anul acesta în procedură de licitaţie", a mai precizat Emil Boc.