Primarul Emil Boc a convocat pentru săptămâna viitoare, mai exact pe 29 august, o ședință a Consiliului local, pe ordinea de zi a acesteia aflându-se câteva proiecte de hotărâre de mare importanță pentru oraș.
În primul rând, consilierii locali vor vota rectificarea bugetului local pentru 2024, pentru acoperirii sumelor necesare susținerii elevilor clujeni pentru practicarea activităților sportive și accesul la programe culturale. Suma necesară pentru practicarea activităților sportive pentru anul școlar 2024-2025 este de 1.584.000 lei, iar pentru achiziția de activități culturale este de 2278.800 lei. În total, pentru aceste activități vor fi alocați din bugetul local 3.862.000 lei.
De asemenea, începând din următorul an școlar, elevii de clasa a IX-a din municipiul Cluj-Napoca vor beneficia de vouchere culturale, prin care vor putea plăti intrarea la muzee, își vor putea cumpăra cărți sau vor putea planifica excursii.
În total vor beneficia de acest sprijin 3.798 de elevi clujeni, fiecare urmând să primească 600 de lei. Alți 3.168 de elevi de clasa a III-a vor primi cât 500 de lei pentru a avea acces la practicarea activităților sportive.
Undă verde pentru mallul de la Carbochim
De asemenea, consilierii locali vor trebui să decidă dacă dau undă verde la cea mai mare investiție privată din municipiul Cluj-Napoca după Revoluție. Astfel, aleșii locali vor avea în dezbatere proiectul pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal de restructurare urbană pe fosta platformă Carbochim. Proiectul de 500 de milioane de euro prevede transformarea unei platforme industriale gri-cenușie într-o zonă urbană cu magazine, un centru cultural, parcuri și spații verzi, un nou pod peste Someș și două pasarele pietonale.
PUZ-ul propune o structură funcțională mixtă care să includă activități comerciale (comerț en detail, clădiri dedicate de tip mall de tip pavilionar), locuire colectiva, alimentație publică, activități culturale (cinema, săli spectacole, club), educaționale (spatii pentru cursuri, after school, centru de zi pentru copii, spații de joacă, spații pentru copi etc.), clădiri administrative, de sănătate și asistență socială, de turism, activiăți sportive și de intreținere corporală, parcaje etajate sub/supraterane cu servicii conexe, esplanade pietonale, grădini urbane, amenajări pentru activități în aer liber, zone pentru evenimente și alimentație publica în spatiu liber – inclusiv pavilioane temporare fixe sau mobile – foodtruck, amenajări peisajere. Înălțimea maxima admisă este de 21 niveluri supraterane, însemnând cel mult 95 metri.
Prin proiect se propune și amenajarea a peste 5 hectare de zone verzi, echivalentul a jumătate din Parcul central din Cluj-Napoca. Zonele verzi se vor întinde pe acoperișul mall-ului, care va fi înierbat și, parțial, interactiv.
Târgul de la Munchen și Ziua Națională
Pe masa consilierilor se va afla și un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 140.000 de lei cu T.V.A. pentru participarea municipalității clujene la Târgul Internațional de Investiții și Imobiliare EXPO REAL, München, Germania, în perioada 7-9 octombrie 2024. Târgul Internațional de la Munchen este cel mai mare târg de proiecte imobiliare din Europa și cel mai important târg de promovare a regiunilor și polilor de dezvoltare în fața reprezentanților de top ai mediului de afaceri.
În fine, un alt proiect de hotărâre are în vedere alocarea a 950.000 lei din bugetul local pentru organizarea evenimentelor de Ziua Națională a României și de Revelion.
Pentru onorariile artiștilor se propune 450.000 de lei iar pentru iluminatul arhitectural 150.000 de lei. Spectacolul de drone va fi 170.000 de lei iar cel de lasere de 50.000 de lei.