Comisarul european Adina Vălean, la Cluj: ”Banii europeni nu vor fi niciodată suficienţi; ei trebuie să atragă fonduri suplimentare”

 

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat, joi, într-un briefing de presă susţinut la Cluj-Napoca, alături de primarul Emil Boc, că banii europeni nu vor fi niciodată suficienţi pentru toate proiectele de infrastructură şi că ideea este ca ei să atragă alte fonduri mai ieftine.

"Banii publici, pentru că în fond şi banii europeni sunt bani publici, ai tuturor europenilor, nu vor fi niciodată suficienţi pentru a acoperi toate nevoile de infrastructură. Sigur, statele membre contribuie la acest buget al Uniunii Europene, care se întoarce către statale membre, prin diverse fonduri, dar este responsabilitatea de a gândi o viziune de finanţare care să exceadă puţin banii publici. În general, aşa cum am încercat să promovăm la nivel european, banii publici ar trebui folosiţi ca să atragă alte fonduri suplimentare, să garanteze o finanţare privată mai ieftină. Adică, sunt mecanisme financiare pe care ţările trebuie să le gândească dincolo de banii pe care îi primesc. (...) Să nu ne imaginăm acum că putem sta numai în banii europeni", a subliniat Adina Vălean.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a participat, joi, la deschiderea Cluj Innovation Days (CID), eveniment cu tema "Inovaţii digitale pentru un viitor sustenabil şi sigur', iar în cursul zilei de vineri se va afla în judeţul Satu Mare, unde va vizita punctele de trecere a frontierei de la Tarna Mare, Halmeu şi Petea, alături de autorităţile din zonă.