La Cluj va fi realizat un centru integrat de preluare a tuturor tipuri de deșeuri de la cetățeni. Centrul va fi construit în zona Pata Rât, pe un teren liber identificat de către Primărie. City managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru, a declarat la Napoca Live că noul centru va fi realizat anul acesta.
“Primăria municipiului Cluj-Napoca participă la implementarea unor proiecte în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Un proiect important este înfiinţarea unui centru integrat de colectare separată prin aport voluntar, proiect în valoare de peste 5 milioane de euro. Prin acest centru de colectare se vor putea prelua de la populaţie practic absolut toate tipurile de deşeuri, mă refer aici şi la deşeuri din construcţii, din vegetale, tot ce înseamnă voluminos. Se vor prelua toate tipurile de deşeuri care nu pot fi colectate în recipiente. Va fi un centru mare cu o suprafaţă de aproape 2 hectare. Centrul va fi înfiinţat în apropierea rampei temporare de deşeuri de la Pata Rât. În acest centru vom aplasa şi anumite componente, utilaje pentru a putea trata deşeurile. Suntem avansaţi cu acest proiect. Avem deja proiectul tehnic finalizat şi predat la Minister. Este acceptat de Minister. În prezent lucrăm la întocmirea caietului de sarcini pentru lansarea licitaţiei de execuţie şi dotări. Conform ghidului şi acest proiect trebuie să fie funcţional până la sfârşitul anului 2024. Eu spun că ne vom încadra chiar mai repede de final de an până va fi gata”, a explicat Gheorghe Şurubaru, într-o emisiune de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureşan. VEZI AICI.
Primarul Emil Boc declara în noiembrie 2023 că “centrul va fi format din două tipuri de containere (închise și deschise), rezistente la temperaturi ridicate, hală prelucrare deșeuri (587 mp) și o platformă compost (1400 mp), alături de construcțiile auxiliare”.
Alte proiecte importante pentru managementul deşeurilor din Cluj-Napoca, potrivit City managerului, Gheorghe Şurubaru:
- “Ar mai fi un proiect finanţat prin PNRR, proiect în valoare de aproape 800.000 euro. Un centru de colectare tot prin aport voluntar, dar mai mic, de 4.000 de metri. Avem terenul. În acest proiect Ministerul va dota acest centru cu containere pentru preluarea tuturor deşeurilor. Va fi în apropierea centrului mare de colectare prin aport voluntar.
- Mai avem 2 proiecte care înseamnă îmbunătăţirea semnificativă a infrastructurii de preluare a deşeurilor de la populaţie, inclusiv a celor menajere. Vorbesc de insule ecologice digitalizate subterane. Vom avea un proiect în valoare de peste 1 milion euro. În 25 de locaţii din oraş vom amplasa insule digitale care vor prelua deşeurile de la populaţie. Al doilea proiect se referă la 2 runde de amplasare de insule digitale. Într-o rundă se vor amplasa 245 de bucăţi, iar în alta încă 80 de bucăţi. Vor fi insule ecologice digitalizate supraterane.
- Mai există un proiect care se va pune în aplicare lângă rampa temporară de la Pata Rât. Un proiect în valoare de peste 2 milioane euro. Este un proiect pilot la nivel naţional. Prin aportul unor fonduri norvegiene suntem în fază avansată de achiziţionare a unui sistem modular de echipamente prin care efectiv vom începe să preluăm din rampa temporară deşeurile şi apoi vor fi prelucrate. Vrem să încercăm ca în 5 ani să prelucrăm întreaga cantitate de deşeuri de la Pata Rât”.
Sursa foto: Emil Boc/Facebook