Boc, la Napoca Live, despre lucrările străzii Kogălniceanu și a zonei adiacente: La sfârşitul lunii decembrie ne apropiem de final

Perioada de modernizare a străzilor din centrul municipiului Cluj-Napoca, Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, ar putea fi extinsă până în 2024, a declarat Primarul oraşului Emil Boc, la Napoca Live. Acesta a spus însă că lucrările mari din proiect vor fi gata în proporţie de 99% până la sfârşitul anului.

“În proporţie de 98% este gata. Până la sfârşitul lunii decembrie ne apropiem de final. Vor mai rămâne câteva lucruri probabil. Proiectul e pe ultima linie dreaptă. Este un proiect greu, cu foarte, foarte multe provocări şi cu un impact major. Pe măsură ce se termină lumea vede cum arată, face diferenţa. Clujenii apreciază cum arată deja centrul Clujului, faţa noua pe care o are. Eu mă bucur. Oricât ar critica unii sau alţii, care au dreptul lor, în faţa realităţii rămâi dezarmat. Citesc ce mai spun unii: că nu e bine, că e rău. Asta este. Înţeleg. Fake news-ul capătă proporţii alarmante. Realitatea este cea care înfrânge. Respectăm dreptul la opinie. Acest proiect va fi 99,9% gata până la sfârşitul anului. Înainte de Crăciun trebuie să vină şi piatra specială pentru Soclu din Ucraina. Există un risc ca din cauza războiului să nu ajungă. Ne-am luat şi o măsură de precauţie să putem finaliza şi în 2024 dacă este cazul. Lucrările mari ale proiectului sunt gata până la finalul anului”, a declarat Boc, în cadrul unei emisiuni de la Napoca Live. VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ.

Emil Boc declara în luna septembrie 2023, la Napoca Live, că Grupul statuar Școala Ardeleană va reveni curând pe soclul său, așa cum era înainte de începerea lucrărilor de modernizare de pe strada Kogălniceanu.

”Avem un aviz nou al Comisiei de monumente, după ce am schimbat proiectantul, și se fac comenzile speciale în materie de soclu, astfel încât acesta să fie montat și Grupul statuar Școala Ardeleană să revină acolo unde îi este locul. Din nefericire, am pierdut luni de zile în discuții care nu s-au finalizat pozitiv cu proiectantul. Nu a vrut sub nicio formă să vină și să obțină de la Comisia de monumente soluția pe soclu, așa cum trebuia, cu toate consultările care au avut loc și propunerile respinse, pentru că această comisie a acceptat viziunea impusă de oraș că grupul statuar trebuie pus pe soclu.

Acum suntem, deci, în linie dreaptă, avem toate elementele necesare pentru ca lucrarea să se facă, și, categoric Grupul Școala Ardeleană, așa cum practic dorește comunitatea, revine pe soclu, așa cum este firesc. Păcat de proiectant, deși lucrarea per ansamblu pe tot ce înseamnă Kogălniceanu – Universității și străzile adiacente este una de calitate, de încăpățânarea cu care acesta a refuzat, așa cum s-a solicitat, menținerea copacilor, partea cu soclul grupului statuar, cu Emil Racoviță la fel. E păcat, pentru că aceste lucruri ne-au ținut pe loc. Am procedat însă ca la carte, i-am adresat o grămadă de solicitări scrise pentru a se conforma voinței comunității, pentru că în acest caz el trebuie să înțeleagă: este un angajat plătit care trebuie să facă și să respecte voința orașului, și nu el ne plătește pe noi ca să-și impună voința pe care o are”, declara Primarul.