Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, vineri, debutul lucrărilor de construire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc.
”E un moment important atât pentru comunitatea clujeană, dar și unul important pentru sistemul medical din România, din Cluj și din această parte a Europei. E un spital unic în România prin acest format monobloc.
Este vorba de viitorul copiilor noștri. Investim în acest spital pentru ca mâine să fim mai bine decât azi, pentru ca toți copiii să beneficieze de servicii medicale performante, și, de ce nu, începând de astăzi, Clujul intră într-o altă logică și într-o altă paradigmă în tot ce înseamnă sistemul medical. Clujul își confirmă, astfel, statutul de centru medical universitar, iar prin faptul că va deservi întreaga regiune, acest spital va fi unic în România.
Cred că momentul de astăzi demonstrează un lucru esențial, anume că atunci când îți dorești ceva cu adevărat nu trebuie să renunți niciodată, și că e nevoie să faci zi de zi pași pentru a ajunge la acest deziderat.
Este un moment T0, care, în opinia mea, odată început nu va mai putea fi oprit. Rolul nostru este acum de a găsi resursele financiare până la capăt, și de a-l finaliza la termen”, a spus președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.
”Suntem onorați că ni s-a încredințat acest contract important. Este un contract de importanță maximă și pentru noi, în valoare de aproximativ un miliard de lei. Suntem conștienți că este un proiect cu provocări mari, având o suprafață construită de 100.000 mp, care trebuie executat în 48 de luni. Vă asigurăm că această asociere este formată din companii mari, cu experiență vastă în proiecte complexe și de anvergură. Vom aborda cu maximă seriozitate totul, vom folosi tehnologii noi, astfel încât să ne vedem aici peste patru ani la inaugurarea acestui spital”, a spus și Sorin Greu, directorul general al Bogart, una dintre firmele consorțiului care va construi spitalul.
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi edificat în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară. Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.
De importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va avea un regim de înălțime propus de S+P+5E+Etaj tehnic și va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI. Vor fi 8 săli de operație, 18 secții din care secție îngrijiri cronice și paliative, ATI, compartiment arși etc.
Funcțiunile viitorului spital monobloc de copii:
Subsol -1: Parcare subterană – 621 LOCURI AUTOMOBILE și 376 LOCURI BICICLETE, Adăpost ALA, Radioterapie, Spații tehnice
Parter: Lobby principal, UPU, Imagistica, Bloc Alimentar, Depozite, Vestiare personal, Depozite deșeuri, Anatomie Patologică, Cercetare și educație/ studii clinice, Recuperare-Medicină fizică și balneologie copii, Unitate administrativă, Ambulatoriu Integrat;
Etaj 1: Unitate de transfuzie sanguină, Bloc operator, Biberonerie, Laborator analize medicale, Îngrijiri paliative, Neonatologie, Compartiment Arși, A.T.I, Nefrologie copii, Spitalizare de zi;
Etaj 2: Spații tehnice, Sterilizare, Gradina suspendată + Cafenea;
Etaj 3: ORL copii, Chirurgie pediatrică, Hematologie-oncologie copii;
Etaj 4: Genetică medicală, Gastroenterologie copii, Pneumologie copii, Boli infecțioase copii, Neurologie pediatrică;
Etaj 5: Cardiologie copii, Pediatrie (1, 2, 3, 4);
Etaj Tehnic: Spații tehnice, Acces Heliport;