Arhitectul Eugen Pănescu, despre proiectul de reamenajare a Pieţei Mărăşti: Nu va exista un tunel. Am renunţat la această idee

În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM, arhitectul Eugen Pănescu a vorbit despre proiectul de reamenajare a Pieţei Mărăşti.

Piaţa Mărăşti din Cluj-Napoca va fi modernizată. Proiectul presupune transformarea zonei existente într-una mult mai dinamică și mai prietenoasă cu locuitorii prin reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelei de spații publice și a sistemului de mobilitate.

“Zona aceea din cartierul Mărăști trebuie tratată și principial și în detaliu. La nivel principial ceea ce este important de spus este că este un centru de cartier. Cartierul Mărăști nu are alt centru și acea zonă care din punct de vedere al cantității de spațiu este foarte generoasă, din punct de vedere al utilizării este foarte mică. Oferă mult prea puțin față de ceea ce acest cartier merită. La nivel de detaliu sigur că lucrurile se pot încă discuta și se și discută”, a precizat Eugen Pănescu.

În urmă cu câțiva ani, primarul Clujului, Emil Boc a promis un tunel în cartierul Mărăști. “Studiul de fezabilitate va decide dacă va fi suprateran sau subteran”, declara primarul la acel moment.

De ce s-a renunţat la tunelul din Piaţa Mărăşti?

“Deobicei aceste soluții sunt agresive cu spațiul urban, sunt neplăcute chiar dacă par ușor de utilizat pentru pietoni și cred că prioritățile sunt altele acum. În cazul acestui pasaj subteran aici este o discuție mai concretă. Soluția a fost testată cu un studiu de fezabilitate acum câțiva ani, care a făcut și o estimare de buget, a verificat și impactul spațial al acestei soluții și mai ales a estimat și timpul economisit de trecerea printr-un pasaj subteran. Toate aceste concluzii ale acelui studiu, suprapuse acum cu ideile noi, de exemplu metroul, au dus foarte ușor discuția la a abandona această idee. Nu ar fi fost un câștig. Nu merită”, a spus Eugen Pănescu la NapocaFM.

Zona studiată acoperă o arie de 261.672 mp și include suprafețe aflate predominant în domeniul public: Bd. 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocârliei, incinta Dorobanților 105, zona Aleea Bârsei, zona străzii Trotușului, latura de est a Aleii Bibliotecii și incinta Dorobanților 111.

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin programele aferente perioadei 2021-2027.