Alin Tișe, la Napoca Live: ”Nu mă mulțumește intervenția firmelor de deszăpezire”. Utilaje răsturnate, persoane și drumuri blocate din cauza zăpezii

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, marți, la Napoca Live, că nu este deloc mulțumit de modul în care s-a intervenit pe drumurile din județ în urma ninsorilor căzute. La prima ninsoare mai mare din acest an, am avut mai multe drumuri blocate pentru perioade scurte de timp, persoane rămase izolate sau la care n-au putut ajunge mijloacele de transport. În Chinteni, pe raza localității Pădureni, situația a fost una chiar ieșită din comun, unde, din cauza gheții de pe carosabil, două utilaje de deszăpezire s-au răsturnat și a fost nevoie de aducerea unor utilaje din alte zone ale județului pentru a degaja drumul de zăpadă. Aici, circulația pe drumul respectiv a fost blocată mai multe ore.

Alin Tișe a mai spus că au fost acordate și primele sancțiuni firmelor de deszăpezire.

”Am avut și avem câteva locuri cu probleme în județ. Azi noapte a nins practic în tot județul, sau dacă nu a nis se circulă în condiții de iarnă. Aș insista un pic pe zonele cu probleme, pe loturile de la Huedin înspre zona de munte, de asemenea pe loturile de la Gilău și Turda unde au fost întârzieri la intervenția utilajelor. De asemenea, au fost probleme pe raza comunei Chinteni înspre Popești și comunele din jur. De asemenea probleme au fost pe raza comunei Săvădisla, ca și în alte locuri, din cauza viscolului nu am putut interveni eficient și a trebuit să așteptăm oprirea acestuia. Probleme am avut și în localitatea Leghia înspre Râșca, Mănăstireni, Valea Drăganului și Căianu, locuri unde am avut întârzieri la intervenții, iar drumurile de la Chinteni, Pădureni și Valea Drăganului și Gârbău au fost blocate pentru o perioadă scurtă de timp din cauza căderilor mari de zăpadă și a viscolului.

Îndeobște, viscolul ne-a încurcat foarte tare acolo nu s-a putut interveni promt. S-a creat un pod de gheață pe anumite drumuri. Am avut și un incident cu două mașini de intervenție care s-au răsturnat pe raza comunei Chinteni, mai exact în Pădureni, și a fost nevoia de intervenția altor utilaje din alte zone pentru a reuși să degajăm carosabilul de zăpadă. A fost blocat însă frumul pentru câteva ore, s-a folosit o rută alternativă de circulație. Dar, într-adevăr, pentru prima dată în acest an să recunoaștem că au fost probleme pe anumite drumuri județene. Mai sunt și acum mici probleme pe anumite porțiuni, dar se circulă în consiții de iarnă, iar utilajele noastre sunt pe teren în continuare acolo unde drumul e blocat sau are strat de gheață etc.

Ne vom aștepta la tot mai multe probleme pentru că va cădea tot mai multă zăpadă.

Nu sunt deloc mulțumit de felul în care s-a intervenit. Pe niciun tronson nu s-a intervenit ca la carte. Am cerut deja colegilor mei de la Direcția de drumuri să aplice sancțiuni contractuale. Din păcate, firmele nu înțeleg nici acum după atâția ani că orice amendă înseamnă bani luați din profitul lor. Nu am fost și nici nu sunt optimist cu privire la modul în care firmele înțeleg să intervină când e cazul, realizez cum îți împart teritoriul și cum își duc mașinile în alte zone ca să facă față concurenței, și n-am speranțe întotdeauna că vor interveni la timp pe toate sectoarele.

Cazuri de persoane izolate sau blocate am avut doar de la primăria Căianu, unde n-au putut intra autobuzele, și alte două solicitări de pe raza comunei Aghireșu, două de la Chinteni, din Popești, unde oamenii au rămas blocați câteva ore pe acel traseu”, a spus președintele Consiliului Județean, la emisiunea ”Talkshow Direct” de la Napoca Live.