Alin Tișe, la Napoca Live: ”Jumătate din pacienții spitalelor sunt din afara Clujului, ar trebui să primim finanțare de la stat pentru asta. Așa ar fi de bun simț”

 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a vorbit, marți, la emisiunea Talkshow Direct de la Napoca Live, despre investițiile uriașe făcute de administrația județului în domeniul sănătății, subliniind caracterul regional al spitalelor aflate în subordinea instituției, dar și necesitatea ca statul să contribuie proporțional la finanțarea proiectelor în acest domeniu, din moment ce circa jumătate dintre pacienții aflați în spitalele clujene provin din alte județe ale Ttransilvaniei, sau chiar ale țării.

”Susținerea sistemului de sănătate în județul Cluj reprezintă una dintre prioritățile Consiliului Județean, și asta nu de ieri, de azi, ci de mulți ani. Amconsiderat că investițiile în sănătate sunt obligatorii atât pentru ceea ce înseamnă buna funcționare a celor cinci spitale din subordinea Consiliului Județean, Sputalul de Urgență de Copii, Spitalul de Boli Infecțioase, de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, cel de la Borșa și Spitalul de Recuperare, cât și în ceea ce privește dotarea acestora, în dorința de a le oferi pacienților cele mai bune metode de tratament.

În ultimii ani și în ultima perioadă au venit foarte multe finanțări externe pe anumite axe care au fost foarte bine venite pentru că am reușit să luăm și de aici sume de bani foarte importante, dar și din PNRR. Am reușit să facem achiziții de echipamente de înaltă tehnologie pentru reducerea infecțiilor nozocomiale, de exemplu, iar aceste investiții în aparatură și echipamente de înaltă tehnologie se ridică la circa 11 milioane de lei doar în cazul a trei spitale. De exemplu, la Spitalul de Copii am reușit dotarea secției de Primiri Urgențe cu peste 300 de echipamente ultraperformante pentru tratarea și diagnosticarea pacienților copii, doar aici valoarea investiției fiind de 6 de milioane de lei. E asemenea, am reușit să cumpărăm o ambulanță nouă pentru transportul copiilor, cu sistem de intubație pentru cazuri dificile, un ecocardiograf.

În medie, aproape 40 la sută din pacienții de la spitalele din subordinea noastră sunt din afara Clujului, care profită practic și ei de dotarea acestor spitale și care, din păcate, nu plătesc nimic aici la Cluj pentru îngrijirea lor, ci plătesc în județele de unde provin, deși, repet, efortul financiar pentru dotarea acestor spitale este doar al județului Cluj și al Consiliului Județean Cluj. Dânșii vin, beneficiează de aceste servicii iar banii pentru acestea prin asigurările de sănătate pe care le plătesc rămân în județele lor. Legislația, din păcate este deficitară aici și banii nu urmează bolnavul.

Ar trebui să existe o compensare, pentru că acest sistem în care este angrenat în prezent acest tot aparat medical și, practic, asigurările în domeniul medical nu permit, cum spuneam, ca banii să urmeze pacientul, ceea ce, în opinia mea, este o greșeală. Sperăm ca aceste legi să se modifice pe viitor aceste prevederi, și, dacă existe un anumit spital cu anvergură regională, cum e de exemplu Spitalul de Recuperare, sau Spitalul de Copii, sau iată Spitalul de Boli Infecțioase care este printre cele mai bune din România lși care a fost și premiat pentru numărul de pacienți care au fost salvați din situații grave și numărul cel mai ic de decese din perioada pandemiei de Covid, toate aceste spitale ar trebui finanțate, în opinia mea, dintr-un buget al țării care să țină cont de reprezentarea regională a lor. Adică, degeaba dai bani la Zalău, dau un exemplu, ca să faci o injecție banală, mai bine dai bani pentru un spital regional de urgență pentru cpoii, pentru că tot la Cluj ajungi cu copilul la urgență, și tot aici se desfășoară practic actul medical. Și atunci, se pune întrebarea de ce nu contribuie și alte județe măcar un pic la dezvoltarea acestor unități sanitare pe care noi le avem în județ când pacienții lor beneficiează de aceste servicii medicale aici?

Acum ne chinuim să construim un spital de urgență pentru copii, și niciun județ nu dorește să contribuie la acest proiect, care va deservi pe viitor toată regiunea. Cum și astăzi actualul spital de copii deservește de fapt toată regiunea, pentru că dacă te duci acolo la anumite ore constați că jumătate din cei aflați acolo nu sunt din județul Cluj, aglomerează practic intrarea la urgență și clujenii, practic, nu mai ajung la doctor decât în două-trei ore, ceea ce nu se mai cheamă urgență, până la urmă.

Urmează deschiderea în curând a Spitalului de Psihiatrie Pediatrică căruia îi și spune Transilvania, de altfel, ți în care investim 24 de milioane de lei, cu același caracter regional ca și al celorlalte. Cu siguranță și acest spital nou va deservi întreaga regiune, deși este făcut din banii clujenilor și din fonduri europene atrase de noi.

Nu e în regulă să se întâmple lucrurile doar în această formulă, li aici vor veni copii din toată Transilvania, și atunci ar trebui ca toate județele să contribuie aici, sigur într-un procent corespunzător, dar să contribuie. Sigur, alte județe vor putea spune că au de făcut drumuri și canalizări, sigur le aveți de făcut, dar voi nu aveți aceste costuri incredibile pe care le are Clujul în domeniul sănătății. Pot să facă și alții ce facem noi. Avem 40 de oameni care se ocupă doar de accesarea de fonduri europene, ori de aici se face diferența, de aici e plus valoarea pe care noi o aducem, pentru că dacă stai doar cu mâna întinsă la guvern vom intra în ritm cu ceilalți, facem două-trei chestiuni pe an, și cu asta basta. Dar nu, noi avem 40 la sută pacienți din afară, ar trebui să primim finanțare de 40 la sută pentru asta, așa ar fi normal, așa ar fi de bun simț”, a declarat președintele Consiliului Județean, la Napoca Live.