Președintele Consiliului Județean Cluj ne-a surprins nu cu puțin timp în urmă atunci când ne-a dezvăluit pasiunea sa pentru muzica mixată, și mai ales pentru saxofon, un instrument magic în lumea selectă a cunoscătorilor. Ne-a surprins pentru că, iată, am descoperit că cei care ne conduc sunt și ei, dincolo de funcțiile lor, oameni ca și noi. Că nu sunt doar niște roboți puși să facă și să dreagă, să asfalteze drumuri și să ofere oamenilor de pe sate apă la robinet, să ridice spitale și să dea bani pentru școli. Că nu sunt doar niște instrumente care au menirea de a ne ridica nivelul vieții, de a ne oferi confort și siguranță.
Sigur, nu e nici vina noastră în totalitate că nu ne-am gândit că șeful unei instituții e un om ca și noi, în cele din urmă. Cu bucurii și tristeți, cu bune și cu rele, cu împliniri și deziluzii, cu vise și așteptări.
Într-o lume în care am devenit atât de grăbiți, în care suntem atât de superficiali, atât de ocupați cu ale noastre, atât de indiferenți față de cei din jurul nostru, puțini dintre cei pe care îi numim personalități ale vieții publice sau politice au însă curajul de a face pasul următor. Acela de a ne ajuta să-i cunoaștem și, de ce nu, de a-i înțelege, și să privim totul dintr-o altă perspectivă, atunci când suntem tentați să criticăm și să ne strigăm nemulțumirile din orice.
Spuneam de curaj, și e într-adevăr un lucru însemnat pe care președintele Consiliului Județean ni-l propune, venind în fața noastră asumat, cu sufletul deschis și animat de sinceritate, dezvăluindu-ne momente și trăiri neștiute până acum decât de el de-a lungul ultimilor 20 de ani.
E un curaj demn de admirat în zilele noastre, iar Alin Tișe va intra în casele noastre și altfel, iar asta se va întâmpla prin lansarea unei cărți care ne promite o altă perspectivă a ceea ce știam sau doar credeam despre omul care are destinul județului în mână.
”Sunt convins că mulți dintre voi vă veți întreba, ce l-a apucat și pe ăsta cu scrisul de cărți?! Unii veți zâmbi, veți spune că și alții au scris cărți pentru a urca în carieră, pentru a se valida, a se justifica, sau din alte varii motive pragmatice...
... ”Poveste pentru tata” prezintă câteva din momentele trăite în viață, realități din spatele realității, dar și prima experiență personală în a-mi prezenta memoriile și gândurile....
...La baza acestei cărți stau amintirile mele din perioada 2004-2024. 20 de ani de vise și decizii. Mi-am dorit să fie una ușor de citit, neavând pretențiii literare, fiind mai degrabă o încercare de memorialistică administrativ-politică. Cartea în sine nu este despre persoane, oameni politici sau descrieri de evenimente și asta nu din lipsă de respect, ci pentru că mi-am dorit ca ea să fie despre acțiuni și activități care au avut un impact direct pentru multă lume....
... Am încercat prin această carte să vă povestesc călătoria vieții mele, prin rememorarea unor evenimente din viața publică și politică, dar și din plan personal. V-am relatat despre câteva experiențe unice care, fiecare în sine, mi-au marcat evoluția și dezvoltarea. Am trăit experiențe extraordinare, am cunoscut oameni fabuloși, am luat decizii esențiale și fundamentale pentru viața oamenilor. Pot spune ca a fost o etapă deosebită a vieții mele...
... Aveam multe din capitolele vieții neînchise. Pe care le-am clarificat, în parte, cu acest prilej. Iar acest lucru mi-a dat putere, mi-a alinat sufletul, mintea și m-a echilibrat emoțional. Mă simt mai puternic și mai asumat. Am simțit că aveam nevoie de așa ceva, pentru a reuși să-mi conturez personalitatea. Să fiu mai înțelept și mai tolerant. Mai puțin orgolios și deschis spre dialog. Să accept cu convingere că fiecare are părerea lui și că acest fapt este ceva firesc. Să nu îmi consum energia pe războaie și lupte inutile, preferând o pace strâmbă, în locul unui război drept. Pentru că oamenii așteptă de la mine să fac bine ceea ce este bine și util pentru ei, nu să-mi consum energia în conflicte fără finalitate. Să nu încerc să fiu pe placul unora sau altora, ci mai degrabă să empatizez cu problemele tuturor…
…Am dobândit curajul de a nu fi pe placul tuturor. De a nu renunța niciodată la dorința de a câștiga, dar să fiu capabil permanent în a recunoaște și remedia ce e greșit…”, sunt doar câteva din gândurile extrase din paginile cărții lui Alin Tișe.
”Poveste pentru tata”, în fapt povestea lui Alin Tișe, o carte document, o privire din interior al anumitor lucruri sau momente, care au impact pentru fiecare cetățean al Clujului. În care autorul dorește să ne vorbească despre realitatea din spatele realității deciziilor administrative luate în perioada de peste 20 de ani petrecuți ca prefect, președinte de Consiliu Județean sau de senator.
”Poveste pentru tata” urmează să fie lansată în data de 5 septembrie, la ora 17, la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca.