Aeroportul Internaţional Cluj: Finalizarea proiectului “Cale de rulare paralelă cu pista”

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a anunţat într-o conferinţă de presă organizată vineri, 27 octombrie 2023, că a finalizat proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. 

Obiectivul proiectului a fost construirea unei noi căi de rulare pe Aeroportul Internaţional Cluj, având în vedere trendul ascendent al traficului de pasageri, dezvoltarea reţelei de rute şi, implicit, creşterea numărului de mişcări aeronave.

"Noua cale de rulare pe care am prezentat-o astăzi este deosebit de importantă pentru fluidizarea traficului, pentru creşterea siguranţei având în vedere că s-a mărit numărul de pasageri. Este un proiect cofinanţat din Programul Operaţional Infrastructura Mare din fonduri europene şi bugetul de stat. Noua cale de rulare este operaţională", a declarat Directorul General al Aeroportului Cluj, David Ciceo, în cadrul conferinţei de presă. 

Ca urmare a implementării proiectului, noua cale de rulare va asigura infrastructura necesară operării unui număr mai mare de aeronave, în condiţii de siguranţă şi securitate crescute, atât pentru pasageri, cât şi pentru aeronavele care operează pe Aeroportul Cluj. Totodată, noua cale de rulare paralelă cu pista va determina fluidizarea operaţiunilor specifice desfăşurate la sol.

Valorea totală a proiectului, conform contractului de finanţare este de 84.271.924,95 lei, iar valoarea cofinanţării Uniunii Europene este de 27.397.795,78, lei, potrivit unui comunicat de presă transmis de aeroportul clujean. 

Execuţia proiectului s-a realizat în 2 etape, iar perioada de implementare a întregului proiect, conform contractului de finanţare semnat cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, este cuprinsă în intervalul 01.11.2017-31.12.2023, însă obiectivele proiectului au fost realizate înainte de termenul final.