Aeroportul Internaţional Cluj a inaugurat o nouă platformă pentru staționarea aeronavelor

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a inaugurat joi, 29 februarie 2024, o nouă platformă pentru staționarea aeronavelor.

Noua platformă, cu 4 locuri de staționare, a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 33.253.408,34 lei, din care suma de 10.942.580,28 lei a fost asigurată de Uniunea Europeană, iar 1.673.571,08 lei sunt de la Bugetul de Stat.

Platforma, dotată cu sisteme de balizaj și de iluminat de ultimă generație, are o suprafață construită de 32.251 mp (suprafețe portante și acostamente), din care aproximativ 15.800 mp reprezintă cele 4 locuri de staționare pentru aeronave.

„Am reuşit să finalizăm platforma cu 4 locuri de parcare. Este foarte important. La Aeroportul Cluj nu erau suficiente locuri de parcare. Cu aceste 4 locuri am ajuns oarecum la zi, pentru că intenţionăm să construim în continuare din venituri proprii alte 4 locuri de parcare. Apreciez în mod deosebit efortul colegilor de la Aeroport, dar şi sprijinul acordat de Ministerul Transporturilor şi Direcţia Programe Operaţionale de Infrastructură Mare. Anul trecut am fost nevoiţi să refuzăm aeronave, pentru că nu am avut locuri suficiente de parcare. Anul 2024 va fi un an dificil, pentru că nu sunt suficiente aeronave pe piaţă. Trebuie verificate o parte din motoarele pentru Airbus A320 şi întârzie livrarea de aeronave Boeing. Probabil că traficul va stagna”, a declarat Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo.

Ca urmare a implementării proiectului Platformă de staționare aeronave, Aeroportul Cluj oferă companiilor aeriene posibilitatea de a suplimenta frecvențele de zbor sau de a introduce noi destinații. Conectarea platformei la pista de decolare - aterizare și la noua cale de rulare paralelă cu pista va asigura fluidizarea mișcărilor aeronavelor și va optimiza desfășurarea activităților operaționale în condiții de siguranță.  

Firma care s-a ocupat de realizarea platformei pentru staționarea aeronavelor a fost ACI CLUJ. „Este o mândrie pentru noi că pentru oraşul Cluj-Napoca reuşim să facem lucrări diverse şi complexe. Această platformă nu putea fi realizată dacă nu era o echipa închegată. Nu vreau să vă ascund că trecem prin multe probleme. Cu o echipă şi cu o conducere bună am reuşit să finalizăm această lucrare”, a declarat Directorul General ACI CLUJ, Dorel Peciu-Florianu.

Un alt proiect realizat din fonduri nerambursabile a fost „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj”, în valoare totală de 28.244.557,00 lei, contribuția Uniunii Europene la acest proiect fiind de 20.165.694,87 lei, iar contribuția de la Bugetul de Stat este de 3.084.165,10 lei.

În urma implementării acestui proiect, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj dispune de un gard perimetral inteligent dotat cu echipamente de supraveghere de ultimă generație, un sistem integrat de televiziune cu circuit închis, un echipament de siguranță utilizat pentru înlăturarea urmelor de cauciuc de pe pista de decolare-aterizare și alte echipamente pentru întreținerea suprafețelor din zona de operațiuni aeriene.