A fost aprobat bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2024

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului local de astăzi, 12 februarie 2024, a fost aprobat bugetul pentru anul în curs, în valoare totală de 802.461.396 euro. Astfel, bugetul local a crescut cu un procent de 39,21% față de anul 2023.

Bugetul de dezvoltare al municipiului a crescut cu 69,23% la 480.988.677 euro. Din acesta, 1/3 reprezintă fonduri locale, iar 2/3 fonduri externe - europene și naționale.

În acest an începe implementarea în teren pentru 24 de proiecte, pe lângă proiectele care vor fi finalizate în 2024 (26), proiectele noi (16) și proiecte în derulare multianuale (60), respectiv programe susținute și finanțate permanent (25). Dintre proiectele care încep implementarea în teren amintim:

- Centura Metropolitană;

- Metroul;

- Spitalul Regional de Urgență;

- HUB-ul Educațional Borhanci;

- Conectarea Clujului la autostradă;

- 18 autobuze electrice articulate;

- Construirea unui cămin de bătrâni;

- Parcul Primăverii;

- Reabilitări energetice clădiri din unităţi de învățământ (31 clădiri) - proiecte prin PNRR.

Primarul Emil Boc a declarat că obiectivul bugetului este de a consolida statutul actual al Clujului: ,,prin acest buget urmărim să ne menținem în continuare statutul de oraș cu cea mai bună calitate a vieții din România, un oraș prietenos cu mediul de afaceri și susținere a locurilor de muncă. Toate analizele au confirmat că acest oraș este primul după capitală în materie de dezvoltare economică, reușind să recupereze decalajul în decursul anilor.

De asemenea, urmărim să consolidăm direcția europeană a orașului nostru - unul deschis, multicultural, tolerant, un oraș care respiră valori și principii europene, un oraș în care fiecare să se simtă acasă.

Să continuăm statutul de oraș campion al absorbției fondurilor europene și dimensiunea care promovează un oraș verde și nepoluant. Toate politicile care susțin dimensiunea verde și digitală să rămână în continuare prioritate majoră pentru noi. Știm bine că un oraș verde înseamnă un oraș sănătos.

Să ne păstrăm ceea ce am câștigat ca bun în acest oraș, dimensiunea inclusivă, un oraș în care nimeni să nu fie uitat și nimeni să nu fie abandonat”. 

Proiectele de pe ordinea de zi pot fi consultate pe website-ul Primăriei.