Harababură în sânul coaliției PSD-PNL în ce privește Primăria Capitalei

 

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), pentru a maximiza electoratele celor două partide, au declarat surse politice.

Decizia a fost luată după o şedinţă a coaliţiei de guvernare începută luni, în jurul orei 10,00, care a durat mai bine de 13 ore şi care a avut ca temă o analiză privind continuarea susţinerii candidaturii doctorului Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei.

Şedinţa a fost convocată în urma informaţiilor apărute în presă cu privire la starea de incompatibilitate în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu, care din postura de manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a acordat consultaţii la o clinică privată.

În cadrul reuniunii, lui Cîrstoiu i s-ar fi cerut să se retragă din cursa electorală, însă acesta a spus că decizia aparţine coaliţiei.

Potrivit surselor citate, în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare s-a stabilit că în campania electorală cei doi candidaţi - Gabriela Firea şi Sebastian Burduja - nu se vor ataca reciproc, ci vor avea o campanie constructivă, bazată pe soluţii pentru Bucureşti.

Totodată, liderii coaliţiei au decis că la sectoarele Capitalei candidaţii rămân comuni, la fel şi listele pentru consiliile locale.

Este o situaţie similară cu deciziile luate pentru municipiile Bacău şi Braşov, au mai arătat sursele politice citate. 

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat marţi că stabilirea a doi candidaţi pentru alegerile locale din Bucureşti nu reprezintă un succes al coaliţiei.

"Cert, nu este un mare succes al coaliţiei, ca să mă exprim aşa, dar în rest prefer să nu comentez deciziile coaliţiei în materie de ales candidaţi şi de felul în care se vor poziţiona. Discuţiile în coaliţie s-au purtat ieri şi azi noapte, din câte am înţeles. Nu am fost acolo ca să fiu, ca să zic aşa, în contact nemijlocit. Am aflat rezultatele", a precizat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Republica Coreea.

El a menţionat că este important ca lupta electorală de la Bucureşti să nu se reflecteze şi asupra activităţii Guvernului.

"Important este ca această soluţie de candidaţi separaţi pe Bucureşti să nu ducă la nişte lupte electorale în interiorul coaliţiei care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activităţii Guvernului şi cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală. Cred că toată lumea îşi aminteşte că crearea acestei coaliţii a fost încurajată de mine, pentru că am avut nevoie de un guvern stabil, un guvern cu o majoritate serioasă în Parlament pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut; lucru care s-a întâmplat. Deci obiectivul acestei coaliţii a fost stabilitate şi trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat. Deci obiectivul a fost atins. Dar cred că mai are potenţial această coaliţie în viitor. Sigur, acum, în toiul campaniilor electorale va fi un pic mai complicat de a menţine buna înţelegere la cotă maximă", a menţionat Iohannis.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a reacţionat ironic, marţi, la informaţia că PSD şi PNL au hotărât să renunţe la Cătălin Cîrstoiu şi să propună candidaţi separaţi la Primăria Municipiului Bucureşti.

"Decizie grea pentru mafia imobiliară. Campania cui să o finanţeze?", a scris edilul pe Facebook.

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei, a declarat marţi că "mazilirea" doctorului Cătălin Cîrstoiu este "blat politic" prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan.

"Sondajele pe care le-au plătit cu bani grei, le-au rotit şi le-au învârtit în ultima lună i-au scos mereu perdanţi! Aspectul i-a înrăit, i-a învrăjbit şi i-a ameţit! Sclavi ai intereselor de tot felul, şefii coaliţiei au ales să-şi mintă poporul de dragul puterii trecătoare pe care fiecare o are în propriul partid! Şefii coaliţiei toxice şi-au dat seama că victoria lui Piedone va fi izbânda cetăţenilor batjocoriţi şi umiliţi şi minţiţi! Asta îi sperie, practic: ca ţara să nu ia exemplul Bucureştiului şi să nu îi distrugă prin vot la alegerile parlamentare din toamnă! Aceasta este realitatea, oameni buni! Dacă susţinătorii din Bucureşti ai lui Piedone dau vot negativ coaliţiei în Bucureşti, la toamnă se va ridica împotriva PSD şi PNL tot poporul pe care această coaliţie l-a umilit şi l-a batjocorit în ultimii patru ani! Concluzie: mazilirea doctorului Cîrstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL în susţin pe Nicuşor Dan", a scris Popescu Piedone pe Facebook.

El a adăugat că, pentru a elimina valul de susţinători ai candidatului Cristian Popescu Piedone, şefii alianţei "îşi trădează electoratul şi îl susţin public pe Nicuşor Dan".

"În minţile lor negre de ură, dacă Piedone pierde, alianţa toxică are şanse mari să câştige alegerile parlamentare din toamnă! Şi mai poate umili poporul încă patru ani! Vreau să-i asigur pe toţi oamenii buni care mă susţin, că mă voi lupta pentru dreptate cu toată fiinţa mea, cu toată experienţa mea de primar! Oameni buni, aşa cum Sfântul Gheorghe nu s-a speriat şi a învins balaurul, aşa vom învinge şi noi balaurul politic toxic pentru ţară", a conchis Popescu Piedone.

Te-ar putea interesa și: